Внимание, това са предупредителните признаци, че скоро ще ви покоси инсулт

Когато кръвта не може да протича правилно към мозъка, мозъчните клетки умират и това се нарича инсулт. Много признаци и симптоми са еднакви при мъжете и жените, въпреки че някои се срещат по-често при силния пол. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщават, че мозъчните удари са петата водеща причина за смърт в Съединените щати. Те са по-чести и по-вероятно да бъдат фатални при жените, докато мъжете са склонни да получат инсулт в по-млада възраст. Запознаването с всички симптоми, включително тези, които са специфични за пола, може да помогне на човек да потърси животоспасяващо медицинско обслужване.

В тази статия, публикувана на сайта medicalnewstoday.com, разглеждаме ранните предупредителни признаци за инсулт и симптомите, които мъжете по-често изпитват. Описваме и процеса на възстановяване на пациентите.

Авторите на проучване, публикувано през 2009 г., са изследвали разликите в начина, по който инсулти засягат мъже и жени. Те установили, че най-честите симптоми при мъжете са:

• трудно подържане на баланса, също лоша координация, слабост и скованост от едната страна на тялото;

Жените са по-склонни да съобщават за “нетрадиционни” симптоми като замаяност, главоболие и промяна в психическото състояние, като объркване. Мъжете също могат да проявят тези симптоми.

Ранни предупредителни знаци
Исхемичният инсулт е най-разпространеният вид. При него парче плака или кръвен съсирек блокира артерия в мозъка. Хеморагичните удари са по-редки и включват кървене в мозъка. Човек може да получи преходна исхемична атака (TIA) или “миниудар”. Те могат да включват краткосрочни симптоми на инсулт и служат като предупредителен знак за него. Акронимът FAST може да помогне на човек да запомни най-честите симптоми на инсулт, които са:

• Лицето увисва. Инсултът може да причини изтръпване или слабост от едната страна на лицето. Когато човек с този симптом се опита да се усмихне, само едната страна на устата може да реагира. Човек, който има TIA или инсулт, може да не е в състояние да вдигне едната или двете си ръце над главата и да ги задържи там.

• Трудно изразяване. Човек може да има затруднения да говори, или думите му не са смислени. Ако някой има тези симптоми, потърсете незабавна медицинска помощ. Получаването на спешно лечение може да предотврати по-нататъшно увреждане на мозъка.

Какво да направите, ако човек има удар?

Ако човек подозира, че някой има инсулт, той трябва незабавно да се свърже със “Спешна помощ”. Идентифицирането и бързото лечение на инсулта намалява риска от увреждане на мозъка или смърт. В рамките на 3 часа от началото на инсулта, лекарят може да приложи лекарство за разграждане на съсиреците. Човек, който подозира, че има инсулт, не трябва да шофира.

Перспектива

Инсултът е тежък, независимо от това при кой пол се проявява. Мъжете с предупредителни признаци като високо кръвно налягане и анамнеза за пушене имат повишен риск. Причините за инсулт обикновено могат да бъдат предотвратени. Човек може значително да намали риска, като избягва пушенето, пиенето на алкохол, поддържа активен начин на живот и здравословна диета.