Пак скандал: Откриха грешка и в матурата по биология! Посочиха верен отговор, който… не съществува

Поредна грешка в държавните зрелостни изпити е допусната във изпитния вариант по биология, който трябваше да провери знанията на тазгодишните зрелостници. За грешката сигнализира Веселина Димитрова.

На въпрос номер 41 от втори модул на матурата се показва структурата на ХИВ вируса, а въпросът изисква да се посочат четири верни нейни характеристики измежду, забележете, – СЕДЕМ /7/ варианта. В ключа с верните отговори като верни са посочени отговорите 2, 4, 6 и… 8 /осем/. Как се яви осмата опция, липсваща в изпитния вариант – остава пълна мистерия, пише TrafficNews.bg.

В инструкциите ясно е посочено, че ако се впишат повече от 4 отговора, въпросът се оценява с 0 точки, а всяко вярно предположение пък се оценява с по 1 точка.

Биолозите могат да кажат дали измежду така предложените все пак се намират четири верни отговора, но е факт, че в този си вид е допуснато недоразумение. Тъй като, отговор 1, 3 и 5 със сигурност са невъзможни, погледнато дори с просто око /те се противопоставят на верните/, то остава да се разсъждава върху опция 7 “има два различни ензима”. Според медици е възможно да има неточност във формулировката на седмия отговор, но дали е коректен ще оставим думата на специалистите.

Дали става дума за печатна грешка във верните отговори или не? Ще коства ли 1 точка от резултата на дванайсетокласниците очевидния “фал”… Предстои на тези въпроси да отговори МОН.