Антибактериално вещество в пастата за зъби и други препарати предизвиква рак

Антибактериалният агент триклозан, който се съдържа в сапуни, пасти за зъби и перилни препарати, може дo доведе рак на дебелото черво, сочат данни на учени от Масачузетския университет в Амхърст.

Te са провели експеримент с лабораторни мишки, който е потвърдил наблюденията им, съобщава медицинският портал MedicalXpress. Всички животни, които са приемали триклозан, са развили рак на червата.

“Веществото изменя чревната микрофлора, засилва симптомите на колит и стимулира развитието на злокачествени клетки“, отбелязват учените. Той понижава броя на бифидобактериите и намалява тяхното действие.

През годините учени събрат достатъчно доказателства, че триклозанът вреди на човешкото здраве, и стартират клинично изследване, което да го обоснове, пише HiCom. Оказва се, че този химикал не само вреди на хората, но дори на околната среда. Директното влияние върху здравето на малки количества триклозан обаче още не е доказано, тъй като изследванията са провеждани с големи такива.

Триклозанът е синтетичен антибактериален и противогъбичен агент. Той се използва активно за миещи и перилни препарати, паста за зъби, дезодоранти и сапуни.

Триклозан се използва и в стоматологията при обработка на зъба преди пломбиране.

Установено е още, че триклозанът създава натрупване на токсини върху четките за зъби. Това идва от по-ранно изследване, което твърди, че вече натрупаното вещество в четката може да бъде абсорбирано от тялото в опасни количества впоследствие. Учените са сигурни в едно: една от най-популярните антибактериални съставки, намираща се в почти всеки дом, вероятно вреди на здравето.

Друго изследване на учени пък открило, че триклозан затруднява функцията на мускулите, спира сърцето, пише Zdravivsekiden. Все по-често засичан в човешката плазма, урина и кърма, триклозанът задейства алармите в научните среди.

Изследване в университета “Дейвис” в Калифорния показва, че химикалът разстройва механизма възбуждане-сливане при чифтосването на мишки, като по този начин пречи на способността на сърцето да изтласква кръвта за правилната й циркулация. Мускулната сила на крайниците бе също сериозно компрометирана.

Изследователите излагат животните на равностойно ниво триклозан на каквото е изложен човек всеки ден в продуктите за домакинството. Първата мишка умира в рамките на една минута от инфаркт. Учените тогава намаляват дозата и откриват, че химикалът снижава сърдечната функция с 25% в рамките на 20 минути. Силата на крайниците намаляла с 18% за 60 минути след даването на веществото.

Д-р Нипаван Чиамвимонват, съавтор в изследването и прфесор по сърдечносъдова медицина, казва в изявление за пресата:”Въздействието на триклозана върху сърдечната функция е наистина драматично… Макар че триклозанът не е под надзор като лекарствата, това съединение действа като мощен сърдечен депресант в нашите модели”.