Истински истории: Ако банкомат ви глътне картата, веднага…

Случвало ли ви се е банкомат да ви глътне картата? Ако не, значи сте големи късметлии. Студентът Васко Аврамов разказва колко големи главоболия може да си причини човек в такава ситуация.


                         Студентът Васко Аврамов

Неговата карта била глътната от машина за внасяне на пари в голяма банка. Младежът не обърнал внимание, че автоматът е само за клиенти на конкретната финансова институция, и поставил картата си от друга банка.

Три минути по-късно се оказало, че пластиката е “арестувана”. Машината изписала телефонни номера, на които човек може да се обади при спешност. Тъй като било вечерта, Аврамов набрал кол центъра. Оттам му обяснили, че няма как да бъде отворен автоматът само заради неговата карта, и го посъветвали да звънне на собствената си банка.

След много обяснения станало ясно, че ако картата ви е попаднала на неправилното място, е много по-лесно да я блокирате и да поискате копие, вместо да чакате оригиналната си пластика. Издаването на новата карта струва максимум 10 лева и става бързо.

В другия случай всяка банка има различна практика кога отваря банкоматите и изважда заседналите карти. Ако машината работи, както в случая с Аврамов, това става по график. На младежа обяснили, че автоматът ще бъде отворен след 2 седмици и едва тогава картата му ще бъде изпратена в посочения клон на неговата банка.