Ескалация: Турция обяви бойна готовност в Егейско море

Командването на военноморските сили в Турция издаде заповед за бойна готовност на частите в Егейско море заради очаквана провокация от страна на Гърция, съобщават турските медии.

Това става, след като гръцкият съд пусна на свобода избягалите след опита за преврат 8 турски пилоти и отказва да ги предаде на Анкара.

Сега турските фрегати и катери патрулират в непрекъснат режим в Егейско море, заповед за бойна готовност е спусната и до екипите на подводниците, а безпилотни летателни апарати изпълняват полети денонощно над зоната, наречена „синя родина“, посочва CNN Turk.

„Някои страни се опитват да наложат византийска игра с нова версия в териториалните води на Турция и периодично правят опити за нахлуване и натиск върху турските национални интереси, но ние няма да допуснем това“, коментира на министърът отбраната Нуретин Джаникли, който с началника на Генералния щаб ген. Хулуси Акар инспектира флота в Източното Средиземноморие и Егейско море.

В основата на напрежението между с Гърция всъщност са новооткритите находища на природен газ в изключителната икономическа зона на Кипър.

Решението на гръцкия съд за освобождаването на турските пилоти обаче предизвика вицепремиера и говорител на кабинета в Анкара Бекир Боздаг да каже остри думи към Атина.

„Този подход на Гърция е в противоречие с международното право и законите за добросъседството. Ние отправяме сериозно предупреждение и сме силно обезпокоени от развоя на събитията“, посочи Боздаг.

„Хюрриет“ (Hurriyet)  припомня, че след изявление от преди дни на вицепремиера по същия повод, днес гръцкото министерство на отбраната съобщи за намерението си да сезира НАТО и ЕС по въпроса.

Според Боздаг обаче проблем, който касае две отделни държави, няма защо да бъде отнесен към военния алианс.

„Въпреки решението на съдебните власти в Гърция, Турция няма да се откаже от борбата си срещу тероризма, в това число и срещу терористите от организацията ФЕТО на Фетхуллах Гюлен, независимо дали са в страната или в чужбина. Всяка страна е в правото си да отстоява суверенитета си, но това няма да попречи на нашата борба с тероризма. Ние искахме екстрадирането на тези хора, представихме много силни доказателства, но Гърция не прие мотивите ни и дори започна процедура за предоставяне на убежище за тях, а вече предприема и други мерки в тяхна защита“, коментира турският вицепремиер.