НАСА откри евентуални форми на живот на Марс

На Марс са открити нови признаци на възможни минали или дори настоящи форми на живот на червената планета, съобщиха специалисти от НАСА, цитирани от БТА.

Марсоходът “Кюриосити” е намерил на червената планета органични молекули с неясен произход в бивше корито на река на възраст 3 милиарда години на дълбочина 5 см, което може да означава, че някога на Марс са съществували условия за развитие на форми на живот, съобщиха представители на космическата агенция на САЩ на нейния сайт и в социални медии, в които приемат въпроси с използване на хаштага #askNASA.

Специалистите уточниха, че откритите органични съединения не са свързани непременно с жизнена дейност на някакви същества и може да са се образували и без участие на организми, отбелязва Ройтерс.

Остава обаче възможността някога Марс да е бил обитаван от микроорганизми или дори те все още да съществуват на планетата, посочва АП.

“Кюриосити” е потвърдил и сезонни повишения на равнищата на метан в атмосферата на Марс, като не е изключено те да имат биологичен източник.

“Има три възможни източника на открития органичен материал”, каза астробиологът Дженифър Ейгънброд от НАСА. Първият, продължи тя, би могъл да е живот, за който ние не знаем. Вторият да са метеоритите. И третият – геологичен процес, т.е. самите скалнообразуващи се процеси”. Учените се надяват да открият органични съединения в по-добър вид, за да проверят химичните им следи на живот.

Според експертите, в атмосферата на червената планета има и метан, което е най-сериозното доказателство, че някога може да е имало живот.

Преглед на изображението в Twitter