Семейството, укривало бегълците: Приехме ги от страх

21-годишният Стоян, син на жената, укривала в апартамента си в Ботевград затворниците Владимир Пелов и Радослав Колев, сподели пред NOVA, че той и майка му приели мъжете в дома си от страх, който продължавал и сега.

„Майка ми е много изплашена. Стресирана е. Постоянно има проблеми с нервите. Цялото семейство се страхуваме. Никъде не излизаме”, заяви Стоян. Макар че Пелов е убит, страхът не е преминал. Страх ги е още от роднините на Пелов и от човека, който го е застрелял.

Пелов казал на момчето в семейството, че ако ги издаде, ще нарани майка му и сестра му.

13-годишната му сестра не знаела истината. Казали ѝ, че затворниците са им семейни приятели, дошли на гости. „Не смее да ходи сама на училище. Не смее никъде да ходи сама. Не може да излиза никъде. Страх я е”, заявява Стоян. Момичето беше извикано заедно с майка си и брат си в столичната полиция, за да дадат показания

Пелов и Колев се свързали с жената, която ги укривала, точно десет дни след бягството им. Писали ѝ в социалната мрежа Фейсбук. Първоначално тя казала,че се страхува за нейния живот и за живота на близките ѝ, но в края на април ги приела в дома си.

Рецидивистите дошли само с една раница на гърба си, в която имало граната и тротилови пресовки.

Имали ключове и излизали вечер, колко често не е ясно. Собственичката на апартамента не видяла да носят телефони в себе си. Не знаела и дали са ползвали личния ѝ компютър, когато не била вкъщи.

В началото на юни Пелов се прибрал сам, без другия затворник. Казал, че Радослав Колев се е прибрал в София. Оттогава Колев е в неизвестност. Броени дни преди престрелката в центъра на града обаче човек, приличащ на Пелов обикалял в района. Забелязали го поне двама души.

„Направи ми впечатление, че в канала, на 50-ина метра от моста нагоре имаше седнал човек, до стената, беше се подпрял, с качулка, но помислих, че е някой човек, който е пратен да чисти канала. Възможно е да е бил и Владимир”, заяви свидетел пред NOVA.

В нощта срещу 6 юни става престрелката. Момчета от охранителната фирма в града карат ранения Марио Панчев в болницата. „Към 23 часа чухме пред хотела някакви гърмежи, след пауза от секунди се чуха гърмежи зад гърба ни. И след 30 секунди, две момчета видяха Марио. Доколкото си спомням, каза:

„Простреля ме копелето в корема”.

Имаше две рани в стомаха” разказа Петко Иванов, служител в охранителна фирма. Марио Панчев все още е в болница. В тежко състояние.

Братята Ерменкови, за които се предполагаше, че са съдействали за укриването, са отрекли всичко пред полицията. Признали са единствено, че познават Пелов и сина му.