Убийството на Мечката: “Версия ВИС” – свързани ли са екзекуциите на Георги Николов и Васил Илиев (ВИДЕО)

Точно преди началото на летния сезон през 1995 г., само в рамките на месец и половина, един след друг по поръчка са убити двете най-влиятелни фигури през този период по Южното Черноморие – Васил Илиев и Георги Николов-Мечката, пише в разследване flagman.bg.

Босовете на ВИС и Първа частна милиция са екзекутирани по сходен начин – хладнокръвно, от много близко разстояние, почти от упор. Убийците са разучили в детайли техните навици и ги ликвидират по обичайните им маршрути, в близост до места, които после ще осигурят на килъра или килърите лесен път за бягство и най-вече с идентични по вид оръжия.

Сходен почерк на убийците

На 10 юни 1995 г., в 19:35 ч., Мечката паркира черното си Порше Карера кабрио пред входа на спортен комплекс „Атлант“ в жк „Славейков“. Дебнещият в храстите килър не губи време и стреля по боса на Първа частна милиция от около 2-3 м разстояние още щом Мечката гаси двигателя на колата. Всичко става за секунди! Първият изстрел пронизва Николов в задната част на главата – над ухото, като куршумът минава през мозъка и излиза през лицето на боса. Убиецът се приближава и стреля още веднъж, също смъртоносно, тъй като оловото засяга сънната артерия. Според експертизата патронът минава през челюстта на Мечката и засяда в кожения волан на Поршето.

Ненавършилият 28 години Николов издъхва минути по-късно в болницата. Според съдебно-медицинската експертиза причината за смъртта е остра анемия, предизвикана от сериозна кръвозагуба.

След екзекуцията убиецът тръгва да бяга през парка. Разследващите предполагат, че извършителят се е измъкнал с кола, която го е чакала от другата страна, до църквата „Св. Дух“. Свидетел, който по това време е разхождал кучето си в района, казва, че е видял двама съмнителни мъже да бягат в тази посока. Вторият най-вероятно е бил помагач на убиеца или резервен килър.

За криминалистите няма никакво съмнение, че убийството е внимателно планирано и перфектно изпълнено. Извършителите са проучили в детайли навиците на мишената. Неговата приятелка казва пред разследващите, че

броени дни преди разстрела Мечката изненадващо променя графика си.

Той започва да ходи на тренировки по-късно, като преди това е тренирал сутрин. Тя обяснява, че няма представа защо запален културист като Николов рязко е променил режима си. Негови приближени разказват, че всеки път е паркирал пред входа на спортния комплекс, като всички са знаели, че това е мястото на шефа.

Императора на ВИС Васил Илиев е застрелян на 25 април 1995 г., около 21 часа. Мерцедесът на боса е издебнат в малка, тъмна уличка по обичайния му маршрут на път към ресторант „Мираж“, който по това време е считан за щаб на висаджиите. Убиецът причакал Илиев в разбитата ул. „Никола Каменов“, до която има строеж. Босът е принуден сериозно да намали скоростта заради огромните дупки и тогава

килърът излиза от тъмното и прострелва 3 пъти Васил Илиев на разстояние от 2-3 м, точно като при Мечката.

Един куршум улучва борческия бос в главата, друг минава над ухото му (б. а. – точно на същите места е улучен и Георги Николов), а трети пронизва рамото и спира в гръбначния стълб. Васил Илиев умира на място.

За разлика от Мечката, босът на ВИС се е движел с охрана. Двамата гардове са карали точно зад Мерцедеса по време на разстрела, но не са могли да реагират по никакъв начин, защото не са били въоръжени по настояване на шефа си.

Георги Николов не е имал охрана. Той прави изключение един единствен път. Вечерта преди да го убият, Николов отива с двама гардове на откриването на дискотека „Айсберг“ в Слънчев бряг, където има среща с новия бос на ВИС Георги Илиев.

Макар че не е открито, оръжието, с което е убит Мечката, е идентифицирано, съобщи за Флагман.бг апелативният прокурор Емил Христов, който по това време е бил начело на следствието към Бургаската полиция. След извършените експертизи, разследващите установяват, че е стреляно с чешки картечен пистолет „Скорпион“, кал. 7,65 мм. Килърът е открил огън по Мечката на единична стрелба, оръжието е имало опция и за автоматична.


Това е чешкият картечен пистолет “Скорпион”, според експертите Мечката е убит с такова или с много сходно оръжие

Васил Илиев е убит с хърватския вариант на чешкия „Скорпион“. Така криминалистите определят картечния пистолет „Заги“, който е намерен случайно в найлонов плик от ученик след тежкото престъпление.

Според специалисти малко килъри биха използвали подобен вид оръжие, което е твърде старо и не се слави с добри показатели. Това е още едно доказателство, че убийците са били много добре подготвени професионалисти.

Разрив между Мечката и Георги Илиев

Смъртта на Васил Илиев се отразила сериозно върху представителя на ВИС по Южното Черноморие – Първа частна милиция. Босът на ПЧМ бил в много близки отношения с Императора на ВИС. Двамата имали много сходни характери – запалени спортисти, мъжкари и много харизматични. Много интересна подробност е, че и Васил Илиев, и Георги Николов били твърдо против наркотиците и търговията с тях.

„Докато съм жив, няма да допусна в Бургас да има проститутки или наркотици. Само през трупа ми!”, казвал на своите близки Мечката.

След убийството на Императора, Георги Николов изглеждал доста напрегнат и притеснен.

Отношенията между бургаския бос и наследника на Васил във ВИС – неговия брат Георги били доста обтегнати.

Мечката и Главния се срещнали още през май, броени дни след като Георги официално наследил Васил начело на ВИС, за да разговарят за Бургаския район. След срещата босът на ПЧМ споделил пред свои близки следния доста притеснителен диалог между него и Георги Илиев:

„Мечка, защо не ни дадеш някое заведение по Черноморието?“, попитал босът на ВИС.

„А ти защо не ми даде нещо зимата на Боровец?“, отговорил Николов.

„Ела, ще ти дам“, казал Илиев, но Мечката го срязал: „Ела и ти зимата, и аз ще ти дам!“

Последвал светкавичен отговор на Главния: „Ние в София сме толкова много, а пък ти тук си сам и голяма хапка искаш да лапнеш!“

„Всеки, както се уреди“, не се давал Мечката. Тогава Георги Илиев му казал: „След като не става на маса, ще се борим!“

Среща в „Айсберг” и часовете преди разстрела

Денят преди убийството – 9-ти юни 1995 г. Мечката бил в лошо настроение от сутринта, разказва неговата приятелка. Вечерта тя отишла заедно с боса на ПЧМ и неговите съдружници на откриването на дискотека „Айсберг” в Слънчев бряг. Тогава бургазлията искал да говори с Георги Илиев. Около 30 минути по-късно Мечката си тръгнал от заведението заедно с Мирослава много ядосан!

След Слънчев бряг двойката посетила дискотека „Валенсияна” в кв. Сарафово. Тогава Мечката казал на любимата си: „Това лято ще имам много проблеми!”

Вечерта за тях продължила в бургаската таверна „Национал”. Там босът нито ял, нито пил нещо.

Версията за ВИС и поръчка от Георги Илиев е втората, върху която е работено най-сериозно след провала на руската следа.

„Силно ме впечатли това, което разказа приятелката на Мечката за срещата с Георги Илиев. „Няма да допусна софиянци в Бургас! Искат да владеят нещата, няма как да стане!”, казал й тогава той”, разкри прокурор Емил Христов.


Мечката е в прекрасни отношения с Васил Илиев (вдясно), но проблемите започват, след като той е наследен начело на ВИС от брат си Георги (вляво)

Главния безспорно е имал достатъчно контакти и възможности, за да поръча Мечката. Но точно в този момент, само дни след смъртта на брат му, едва ли точно бургаският бос е бил приоритет за Георги Илиев. Възниква и още един въпрос: дали самите изпълнители ще могат да планират и реализират перфектно „мократа поръчка” за толкова кратко време?

В графата „Неразкрити знакови убийства на прехода”

След провала на руската версия за убийството на Мечката делото е изпратено в София, където столични специалисти трябва да проверят има ли връзка между екзекуциите на Мечката и Васил Илиев и последвалия разрив между боса на ПЧМ и неговия брат и наследник Георги Илиев.

„В София обаче няма извършени следствени действия, а само оперативна работа. Даже въобще не е възобновявано както си беше спряно, така си чакаше давността“, призна прокурор Христов.

Близо четвърт век по-късно поръчковите разстрели на босовете на ВИС и Първа частна милиция вече имат още нещо общо – и двата случая са прекратени по давност и са в графата „Неразкритите знакови убийства на прехода”.