Край на сагата! Майката на момчето аутист Борис, която взриви мрежата, в директен сблъсък пред цяла България с директорката на 32-о училище

“В разговора ми бяха изтъкнати всички възможни причини, поради които това училище не е подходящо за моето дете – че ще е шумно, има стълби и недостатъчно ресурс. Многократно бях съветвана от директорката да запиша Борис в друго училище. Това заяви в ефира на “Събуди се” Надежда Данабашева, майка на малкия Борис, която написа драматичен пост в социалната мрежа относно случката.

“За мен обективният разговор бе проведен малко по-рано с друг техен служител. Дамата направи всичко възможно да разбере какви са проблемите на сина ми. За мен това бе правилния подход и начин, в който една институция, която е загрижена, подхожда. Последвалият разговор не беше с такова намерение. Аз бях притисната да намеря друго място за него. Това, което за мен беше обидно, е че аз не видях никакво желание в отсрещната страна да се установят проблемите и да се намери начин да се решат”, каза тя и добави, че все пак се е срещнала със зам. директорката, не със самата директорка на школото.

“Натиск за преместване на това дете от наша страна – няма. Ние щяхме да го направим преди записването, ако искахме да приложим натиск. Викнахме я, за да разберем какви са нуждите и състоянието на детето. Опитахме се да обясним, че училището ни не е най-подходящото за детето й”, заяви зам.-директорката Бояджиева.

“Кандидатствахме в няколко училища, само тук ни приеха. Не знам защо ни приеха в това училище. С документи, като всяко едно дуго дете. Не живеем в района, не сме го и твърдели. В това училище има и деца с по-малко точки от нашето. Не знам защо хора от този район не са попаднали в това класиране. Не сме се опитвали точно тук да влезем. Кандидатствах там буквално в последния момент”, добави майката на Борис.

“Ние гарантираме на всички ученици от 32-о училище, че ще получат достатъчно много грижи. Те са обградени с любов. Това, което ни притесни и е провокирало колегите, е, че родителите обикновено ни търсят, но не беше така в случая. Този хейтърски и емоционален пост в мрежите предизвика буря срещу учителите. Темата е тежка, но това негативно отношение на родителя, към “онези жени”, а те са психолог и заместник директор, които формират екипа за личностна подкрепа на въпросното дете”, каза директорката Нели Костова.

“Разговорът, който са водили колегите с майката, е защото детето е трудно подвижно и пише, че му трябва придружител”, добави тя.

“Аз срещата я направих. За мен официалната среща беше с психологът на училището. Отговорих на всички въпроси и мисля, че това беше достатъчно като информация към училището. В последствие, при другата среща тази дама не беше поканена. Дори не й дадоха да влезе при нас. Не съм отказвала да говоря какво му ма на моето дете. Аз работя, имам график и не мога по всяко време да прекъсна деня си. Вчера имах среща с бивша директорка и тя ми каза, че те са имали ученик в 7-и клас, който е с церебрална парализа. . Системата е рамка, но хора могат да променят тази рамка. В техния случай са преместили стаята на въпросния клас на първия етаж. Все пак, аз казах, че стълбите не са проблем за сина ми. Няма да запиша сина си в 32-о училище”, завърши майката на Борис.