Това е първото ин витро бебе у нас

9 юни е Денят на репродуктивното здраве. Преди 30 години се ражда първото българско бебе ин витро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет, предава NOVA.

В Плевен ще се съберат бащите на българската ин витро медицина и техните ученици.

Програмата за деня включва безплатни консултации със специалисти от повече от 14 клиники по репродуктивна медицина и експо алея с пълна информация за възможностите и условията в различните клиники. Зад инициативата стои сдружение „Зачатие”.

Илияна Тирилова е първото бебе ин витро, заченато у нас. Появява се на бял свят през 1988 г. Днес тя живее в Чикаго и е кръстена на лекаря, извършил процедурата – проф. Илия Ватев.

Ще се чака по-малко за безплатни ин витро процедури

Точно преди 30 години България става първата страна в Югоизточна Европа, в която на бял свят се появява първото бебе в епруветка. Щастливите родители са Таня и Крум Тирилови от малкото градче Рила.

Въпреки, че през 1988 г. ин витро процедурата е била нещо ново и неразбрано, Илияна никога не се е чувствала различна от останалите деца.

Проф. Илия Ватев е млад лекар, когато извърша първата процедура у нас. Днес, благодарение на него, със същата процедура на бял свят са се появили над 1000 бебета. Илияна живее при баща си в Америка. Крум Тирилов е собственик на фирма за ВиК услуги, а след завършването на Чикагския университет Илияна започва работа в банка.

Петима от посетителите на Деня на репродуктивното здраве ще получат от сдружение Зачатие ваучер за диагностика и лечение на стерилитет на стойност 500 лева.