Томислав Дончев разкри, че съпругата му е получила закани да бъде разчленена, заради позицията ѝ за морковите, тоягата и ромите

“Без да съм опозиция или неин говорител – за всяка реакция има причина. Има неспособност на представители на държавни служби да въдворят ред и закон. В конкретния случай става въпрос за музика, увеличена докрай, която тормози цял квартал. Светлана не е политик, поправете ме ако греша. Нейната позиция е на гражданин и тя има право да я изразява. “Моркова” и “тоягата” са метафори за това, че трябва да се следва закона. Има ли спор по отношение на това, че всички граждани трябва да спазват правилата”, попита вицепремиерът Томислав Дончев, след като Хекимян поиска от него да направи анализ на думите на съпругата му, която преди няколко дни пусна статус във “Фейсбук”, с който разбуни много духове и скандализира аудиторията.

“Тя е жената до вас и според общоприетите правила трябва да спазва други норми и да не използва такъв език. Вие сте политикът до нея”, продължи да настоява Хекимян.

Вицепремиерът обясни, че тя не плете гоблени по цял ден вкъщи и си е платила за думите. “Светлана вече получи и подкрепа, но и много заплахи отправени към някои части на тялото й, как щяла да бъде разчленена… Знаете, че така стоят нещата”, разкри Дончев.

“Който инвестира в омраза – получава два пъти повече омраза. Ако някой каже, че политиците са крадливи, аз не се разпознавам. Вероятно и вие не се разпознавате сред тъпите журналисти. Има нужда проблемът да бъде сложен на масата. Едва ли някой би намерил аргумент “против”, ако държавата се легализира в посока всички българи да спазват едни и същи правила, без значение от каква етническа група са”, допълни той и обясни, че не е негова работа да обикаля по ромските квартали и да въдворява ред както прави Валери Симеонов в Слънчев бряг.

Според него несъмнено трябва да има интеграция, но и следване на правилата.

Хекимян даде пример за друга дама на известен политик, която обича да изразява мнението си в социалните мрежи и често бива нападана за това – президентшата Деси Радева.

“Преди всичко те са граждани на републиката и никой не може да отнеме правото им да изразяват мнението си свободно”, категоричен е Дончев.

Водещият продължи разговора с друга гореща тема – екзекуцията на Пелов. Томислав Дончев е убеден, че МВР не са постигнали успех с този казус, но трябва да бъде изяснен. Той потвърди, че е работено много за залавянето на избягали затворник. Дори самият Дончев се е убедил сам: “Аз имам навика да скитам по планините и в Стара планина гъмжеше от полиция. Ако има конкретно длъжностно лице в системата, което не си е свършило работата, трябва да си плати.” Министърът е универсално виновен. Винаги.

Заместникът на премиера потвърди, че може да има “прегръдка” между ГЕРБ и БСП за проекта АЕЦ “Белене”.

“Може да бъде възможно. Слушах много коментари, въпреки поражението за нервната ми система. Дори човек, който долу си разхожда кучето сега, ако го качите тук, със сигурност ще се прави, че разбира и час ще ви говори за енергия. Възможен е “старт” на проекта. Участието на държавата може да е до размера на обурудването, с което разполага. Ще се търси инвеститор, който да вярва в пазара ни. Правим опит за реализация на държавен принцип и ако не стане, ще търсим други варианти”, заключи той.