Людмила Путина след развода – живот за милиони рубли

5 години след развода с руския президент Владимир Путин бившата му жена има милиони.

Макар да се крие от светлината на прожекторите излизат данни за имотното състояние на 60-годишната Людмила. Центърът за изследване на корупцията и организираната престъпност публикува проучване относно активите на Людмила Очеретная – новата й фамилия след брака й с по-младия от нея предприемач Артур Очеретни.

40-годишният бизнесмен е председател на Управителния съвет на фондация “Център за развитие на междуличностни комуникации”, чийто патрон е Людмила.  Три източника, запознати с работата на фондацията, казват, че Людмила финансира литературна награда и издателство, управлявани от организацията. За брака им се разбра преди две години.

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Като съпруга на Владимир Путин Людмила не работи и няма пари. През 2012 година Путин декларира, че съпругата му е получила само 146 000 рубли. През цялото време, когато той е подавал декларация и за нея, най-много тя е успяла да изкара през 2011 година – 443 000 рубли, което е 36 хиляди рубли на месец.

След развода цялото имущество остана за Владимир Путин.

Бракът на Владимир и Людмила Путини продължи близо 30 години. Той е сключен на 28 юли 1983 г. Руският президент и вече бившата му съпруга имат две дъщери – Мария, родена през 1985 г., и Екатерина, родена през 1986 г.

За тях обаче не се знае почти нищо. Последните им снимки са от времето, когато са били деца.

Години по-късно Людмила започва да придобива активите си. Източници твърдят, че тя има апартамент от 139 квадратни метра на остров Василевски в Санкт Петербург – в устието на река Нева.

Съпругът на Людмила има вила във Франция на стойност повече от шест милиона евро. Тя бе купена през декември 2013 г. – шест месеца след развода на Владимир и Людмила Путин. Въпреки това, според журналисти, вилата е била в реставрация в продължение на няколко години.

В последните 13 години организацията на младия Очеретни се намира в къща, в която се смята, че Лев Толстой е написал “Война и мир”.

Фондацията на Людмила Александровна получи и пари от президентството. През последните няколко години нетната печалба на компанията се измерва в десетки милиони рубли.

През януари 2016 г. в актива на бившата съпруга на Путин се появиха 240 дка в елитния комплекс около Москва “Милениум парк”, който се нарича Венеция на региона заради каналите и малките язовири.

Цената на тази земя се оценява от 384 до 432 милиона рубли.

View image on TwitterФондации като ЦРМК могат да бъдат създавани за “социални, благотворителни, културни, образователни, научни или управленски цели” според руското правосъдно министерство. Те могат да извършват предприемаческа дейност, доколкото служат на целта, за която е била създадена фондацията.

Отчети на ЦРМК показват, че през 2015 г. приходите му от всички източници са или 5,93 милиона долара. Не е ясно кои са всички тези източници.