Стихия, каквато не е имало от Априлското въстание, връхлетя Панагюрище и отнесе историческа реликва

Пороят, който се изсипа над Панагюрище през уикенда, е отнесъл мостчето на река Панова, водещо до историческата местност Оборище, информираха читатели на “Марица”. В неделя дъждът се лееше като из ведро точно като в онзи 20 април 1876-а, описан от Захари Стоянов, когато Апостолите от Четвърти революционен решаваха съдбините на българския народ, съобщава “Марица”.

Валежите са направили доста бели, разказват жители на средногорския град и околни селища. В Бъта били притеснени от висока вълна в Луда Яна, по-високите части на общинския център и пътят за село Оборище – залети от водата.

В община Панагюрище вече имат обобщени данни за щетите от пороя. Все още не е получена информация за падналите количества, но е факт, че за кратко време се е изсипал много обилен дъжд и това е довело до проблемите.

На телефон 112 за тези дни не е подаден никакъв сигнал, а към общината – само един, заяви кметът Никола Белишки. Обаждането е било в понеделник за обилни количества дъждовна вода, под напора на която канализации в отделни домове са върнали обратно мръсни води. Наводнени са 2-3 мазета. В случая обаче не става дума за канализационна система на селото, а за отделни тръбопроводи по къщите, свързани с отводнителна система.

Извън селото щетите са незначителни – най-вече по земеделски имоти, намиращи се точно до реката – насаждения от картофи и бобови. Там нивото на водата се е повишило, защото аязмото в близка местност Манастирчето се е затлачило от паднали при бурята дървета. Така се е стигнало до повишаване на нивото и част от водата се е върнала към нивите, обясни кметът Белишки. Той допълни, че от утре започват отстраняване на дърветата с пари от бюджета на общината, заделени в перото за бедствия и аварии. Веднага след това започва оглед на подпорните стени, за да се провери дали и по тях няма поражения.

Мостче над река Панова, водещо към местността Оборище, е било подкопано и отнесено от придошлите води. Става дума за малък дървен мост, направен и поддържан от Горското стопанство. От ведомството са заявили, че ще го възстановят със свои средства. Белишки отбеляза, че мостчетата към историческата местност се стягат всяка пролет преди честванията за Априлското въстание, така че като съоръжения са стабилни.

По пътя от Панагюрище към Оборище е имало заливане на шосето заради отводнителна тръба, която от едната страна е тясна, а пороят я е затлачил. Излезлите на асфалта потоци са натрупали и земя по пътните платна. Днес е направен оглед. Решено е да бъде положена по-голяма тръба, така че да отвежда и да не се стига до преливане занапред.