Начало Новините днес Цяла Америка говори за българската мед. сестра Петранка Стоева, която пристигна в...

Цяла Америка говори за българската мед. сестра Петранка Стоева, която пристигна в страната преди 23 години, но…

Петранка Стоева, която трябваше да напусне САЩ на 2 февруари, след като имиграционните служби са й изпратили депортационно писмо, може да остане тук още година, съобщава BG VOICE. Случаят на Стоева грабна общественото внимание, тъй като адвокатът й Кейт Чалтайн пусна петиция за събиране на подписи в нейна защита миналата година.
Петицията беше разпространена в интернет и социалните мрежи и е активна и в момента с малки промени в текста. Към събраните до момента 4,771 подписи се събират още, тъй като отсрочката на Петранка не означава, че тя може да остане в Щатите за постоянно.

В първоначалната петиция се посочваше, че българката няма криминално минало, редовно е плащала данъците си, без да закъснява и че с работата си на медицинска сестра е станала крайно необходима на хората в Ню Йорк. Стоева работи в травмацентъра “Белвю” (Bellevue Trauma Center) – болница, която е специализирана да се грижи за държавни глави, пострадали в Ню Йорк, включително и президента на САЩ, както и за полицаи и туристи. Петицията на адвокат Чалтайн имаше за цел имиграционният съдия да даде временен престой на медицинската сестра, в който тя да успее да узакони пребиваването си в САЩ, тъй като работодателите й са я спонсорирали.

Заедно с петицията на адвокатката на Петранка колегите й от болницата също стартираха своя петиция. “Депортацията на толкова опитна и грижеща се медицинска сестра ще е съществена загуба за нашия зле обслужен здравен сектор и незабавна заплаха за здравето на пациентите”, написаха те. Доказателство за значимостта на работата на Петранка са например дългите часове на грижи за пациенти, пострадали от  урагана “Санди”.

Петранка идва в Щатите на 23 години. Пристига тук с туристическа виза. Кандидатствала е за убежище, но молбата й е отхвърлена и тя решава да остане тук без документи. “Никога не съм искала да бъда нелегално тук, винаги съм искала да имам социален номер и всичко останало, винаги съм плащала данъци”, казва сънародничката ни пред телевизионния канал NY1. Тя има дъщеря, американски гражданин, която скоро се е дипломирала от гимназията и в момента също учи за медицинска сестра. Петранка отглежда дъщеря си сама и е успяла да завърши училище за медицински сестри. Започва работа в спешното отделение на болницата “Белвю” преди осем години. Тогава имиграционните са й дали разрешение да остане тук при условие, че се регистрира всяка година. С идването на администрацията на президента  Тръмп обаче, имиграционните отказват да продължат престоя й с така наречения Order of Supervision, решават, че тя няма право да остане тук и трябва да напусне до 2 февруари.

Въпреки че работодателите на българката я ценят много, те е трябвало да я уволнят през февруари заради висящата депортация. Сега със временното разрешаване на случая, те са върнали Петранка на работа и продължават да настояват с молбата си  до имиграционните тя да получи зелена карта. Медицинските сестри традиционно получават Н1-В работна виза, която след 6 години може да доведе до зелена карта със спонсориране от работодателя.

Според канал NY1 Петранка получава сегашната  удължение на престоя си от една година и след намесата на конгресмен Питър Кинг от Ню Йорк, представляващ втори избирателен окръг. В петицията в нейна полза в момента се настоява временният й престой да бъде удължен. Изглежда, че документът ще бъде изпратен чак до директора на имиграционните служби в Ню Йорк.