Начало Новините днес Тръмп обясни защо е поискал връщането на Русия в Г-7

Тръмп обясни защо е поискал връщането на Русия в Г-7

Голяма част от дискусиите по време на срещата на върха на Г-7 в Канада бяха посветени на Русия, така че би било по-добре да се върнем към формата с участието на Москва. Това заяви президентът на Съединените щати Доналд Тръмп в интервю за Fox News.
Според думите на американския лидер, ако руският президент Владимир Путин бе на срещата на върха, то той щеше го помоли да направи най-доброто за света. “Изразходвахме около 25% от нашето време в разговори за Русия. И си помислих, няма ли да е по-добре, ако те бяха тук. Аз не съм за Русия. Аз съм за САЩ. Ще ви дам един пример. Ако Владимир Путин седеше с мен на масата с всички останали на вечерята в Канада … ако той беше там, бих го помолил да направи неща, които са по-добри за света и по-добри за него “, каза Тръмп.

Президентът на САЩ смята изключването на Русия от Г-8 за отговорност на Барак Обама.

Желанието си за възстановяване на формата на Г-8 Тръмп заяви на 8 юни. По-късно Владимир Путин отговори на това предложение. “Що се отнася до завръщането на Русия в Г-7, Г-8, ние не сме излизали от там. Колегите в даден момент отказват да дойдат в Русия поради известни съображения. Моля, ще се радваме да видим всички от срещата на върха тук в Москва “, каза руският лидер.

Форматът на Г-8 престана да съществува през 2014 г., след като Крим се присъедини към Русия. Тогава лидерите на големите световни сили се отказаха да участват в срещата на върха на “осемте”, който Русия като председател трябваше да проведе в Сочи. Вместо това се проведе среща на Г-7 в Брюксел (Франция, Великобритания, Съединените щати, Германия, Япония, Италия и Канада). Представители на Европейския съюз (председатели на Съвета на Европейския съюз и Европейската комисия) също участват в срещата на високо равнище.