Румяна Арнаудова разкри скандално за нова смърт заради лекарска немарливост!

Има и друг скандален случай. Пациент, който постъпва със симптоми за емболия. Нито приемащият лекар, нито лекуващият лекар е назначил по медицински стандарт изследвания, за да се установи това. Лицето умира. Станало е ясно какво се е случило след сигнал на близките. Прекратен е случаят заради маловажност. Това заяви в ефира на bTV говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод скандала в „Медицински одит“.

Абсолютно порочна вътрешна нормативна база в Изпълнителна агенция “Медицински одит” е довела до прикриването на лекарски грешки, довели до над 10 смъртни случая само през 2017 г. Това каза пред камерата на bTV говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова, като подчерта, че се разследва умишлено деяние.

“Не бих използвала думата “Чадър”, но е факт прикриването на случаи от органите на разследване”, посочи тя.

Припомняме, че скандалът гръмна, след като според разследващите, служители в агенцията превишили правата си, за да не им бъдат съставяни актове за административно нарушение и да не им бъдат налагани глоби.

Арнаудова посочи, че не е разговаряла с отстранената шефка на агенцията. “Със Златица Петрова не сме разговаряли. Ако се наложи да бъде разпитана, ще бъде разпитана. Прокуратурата няма да се ограничи само с този преди от 2016-2017-а година, защото тази практика съществува от 2015-а. В прокуратурата са постъпили множество сигнали и всички те ще бъдат разгледани.

Искам да призова всеки, който е бил неглижиран от „Медицински одит“ да с е обърне към, специализираната прокуратура.

Престъплението, за което сме образували наказателно производство не е по немърливост. Става въпрос за класическо престъпление по служба с корупционен елемент.“, посочи Арнаудова.