Начало Новините днес В Атина арестуваха Спасителя на Гърция, който трябваше да даде 600 млрд....

В Атина арестуваха Спасителя на Гърция, който трябваше да даде 600 млрд. евро на правителството

В южно предградие на Атина е арестуван Артемис Сорас, който в близкото минало се представяше за спасителят на Гърция и бе обещал да погаси държавния дълг на страната, възлизащ на стотици милиарди евро. Това съобщи атинската информационна агенция АМНА.

Сорас през март 2017 година бе осъден на осем години лишаване от свобода за машинации. Бизнесменът обаче успя да се укрие от правосъдието повече от година. В събота вечерта той се е появил в своя дом в южното предградие на гръцката столица и е бил задържан. В момента той се намира в полицейското управление на Атика, предава агенцията.   Гръцкият бизнесмен Артемис Сорас преди няколко години съобщи на всички, че възнамерява да изкупи националния дълг на Гърция с богатствата, които той е получил в наследство. Сорас твърдеше пред всички, че е “намерил в сандък на баба си” стари акции на Източната банка – Banque d’Orient, цената на които възлиза на стотици милиарди евро. Сорас основа компанията ΕND (End National Debt) за спасяването на Гърция, Кипър и американския щат Алабама, който също имаше проблеми с бюджета. Той обеща на гръцката държава, че ще й предаде 600 милиарда евро. Негов служител твърдеше, че Сорас е единственият наследник на тайните технологии на древните гърци, превръщащи абсолютно всичко в гориво.

В медиите започна толкова бурен и шумен дебат по плановете на предприемача за спасяването на страната, че се наложи Националната банка на Гърция да се изкаже по въпроса: един от учредителите на Banque d’Orient заяви, че в съответствие с учредителния договор той е готов да плати за всяка акция по 200 драхми или само няколко евро за “цялото съкровище” на Сорас.

Въпреки цялата нелепост на изявленията на бизнесмена, в Гърция той успя да си спечели голям брой привърженици и дори успя да учреди своя партия.

Наказателното дело срещу него беше започнато едва след жалба на бившия компаньон на Сорас. Той обвини бизнесмена в кражбата на 50 000 евро и в това, че му е платил за скъп автомобил с излезли от употреба кувейтски динари.

Адвокатът на ищеца заяви, че съдът е дал възможност да се сложи край на незаконните действия на Сорас и на всички останали, които са участвали заедно с него в “машинациите” из цяла Гърция.