Начало Свободно време 11-годишна анорексичка се “хранеше” само с дъвки и вода, но когато стана...

11-годишна анорексичка се “хранеше” само с дъвки и вода, но когато стана 31 килограма… (СНИМКА)

Аманда Кристиансен била на 11 години, когато започнала да мисли с какво трябва да се храни, за да бъде фигурата й идеална. Стремежът й към красота без малко да й струва живота. За щастие, момичето осъзнало навреме, че трябва бързо да се спасява.

Аманда е от Швеция. Както много свои връстници, и тя не била доволна от външността си. На 11 години разбрала, че първите промени, които трябва да направи, е с фигурата си. Все пак върху това се изграждали животът и приятелството.

Фото: facebook.com/Mandisen
Очарователното дете започнало да тормози организма си диети и по-точно – с пълно отсъствие на храна. Освен всичко останало, тя започнала да тренира усърдно в залата. А когато сядала на масата със семейството си, криела храната в джобовете си, давайки вид, че е изяла всичко.

Фото: facebook.com/Mandisen

“Нямах приятели и ми се струваше, че всичко е заради фигурата ми. Забраних си да консумирам сладко и въглехидрати, ходех да тренирам всеки ден. Килограмите се топяха, а след това спрях да се храня”, разказва Аманда.

Фото: facebook.com/Mandisen

Когато идеята “да отслабна” се превърнала във фобия “да не надебелея”, Аманда станала маничка. Стигнало се до там, че единствената “храна”, която приемала, били водата и дъвката. А когато видела брат си с изцапани от храна ръце,  тя не му давала да се приближава до нея. Момичето се притеснявало, че ако брат й я докосне с мазните си ръце, цялата мазнина ще проникне в кожата й и тя ще надебелее.

“Не се задържах и минута на едно място. Само когато спях или се возех в колата. За спане отделях по 7-8 часа. Чувствах, че мога да се оправя, ако не правя нищо”, добавя момичето.

Фото: facebook.com/Mandisen

Благодарение на самоунищожителния режим, на който се била подложила, Аманда достигнала критичните 31 килограма. Едва тогава родителите й осъзнали, че нещата с детето им не са наред и го завели на лекар.

Фото: facebook.com/Mandisen
“Изгубих контрол над ситуацията. А на лекар ходех само заради семейството си. Всички съвети минаваха покрай ушите ми. Но след това погледнах на себе си по друг начин и разбрах, че спешно се нуждая от помощ. Едва тогава лечението ми започна да става успешно”, разказва Аманда.

Фото: facebook.com/Mandisen

За щастие, момичето само разбрало, че не иска да умира толкова рано, затова решила да обърне сериозно внимание на здравето си, без да оставя спорта.

Фото: facebook.com/Mandisen

Сега Аманда е на 18 години, тежи цели 69 кг. и изглежда здрава, красива и много по-привлекателна от времето, когато е тежала 30 кг.