Начало Свободно време Лили Иванова направи шокиращо признание за образованието си и разкри защо никога...

Лили Иванова направи шокиращо признание за образованието си и разкри защо никога няма да обучава ученици!

От 57 години естрадната легенда Лили Иванова се изявява на родните и международните сцени, но въпреки тлъстата си музикална биография категорично отказва да обучава млади таланти. Причината е доста прозаична – естрадната ветеранка не познава нотите. Затова изпълнителката на „Ветрове” е сред малцината родни звезди, които нямат свои ученици, пише “Уикенд”.
Преди време Лили отказала предложението да води свой майсторски клас и да предаде опита си на млади музикални таланти, тъй като имала проблем със солфежа. Естрадната прима, която развива концертна дейност от далечната 1961-ва година, пеела само по слух и отбивала офертите да обучава свои ученици под предлог, че няма необходимото музикално образование.

Както е известно, естрадната звезда е завършила медицински техникум във Варна през 1956 г. и хал-хабер си няма от специализирани термини и знаци в музиката. „Кой ще дойде на моите лекции?! Никой! Не мога да се занимавам с това. Аз мисля, че каквото и да направя, няма да има кой знае какъв успех, защото може би няма да имам и една ученичка. Никой няма да дойде в този клас, няма и да ме слушат. Те обичат да ги хвалят, да им обещават бляскаво бъдеще. Аз не! Сега всички искат за 24 часа да станат звезди. Те идват със самочувствието, че са велики. А всъщност не са! Не мога да се занимавам с бездарници!”,разкривала е причината за отказа си Лили.

„Досега никой от младите певци не се е интересувал от моята музика, от моето пеене. В тези музикални формати, които се появиха напоследък, тези певци биха могли да извадят от старите ми песни една песен и да я модернизират. Имат тези качества и могат да я направят хит, но те не го правят. Песните не са лоши, но те не стават за състезание. Аз имам песни, които са „семки и бонбонки”, аз така ги наричам. Те са хитове, като „Детелини” и „Панаири”, например. Това са леки песни, с които певецът не може да покаже никакви качества. За мен е пагубно една певица първо да изпее „Детелини”. Това е песен, която можеш да си позволиш да направиш едва, когато си доказал какво можеш”, разсъждава естрадната прима.

Вечната Амбър гледала всички музикални формати по телевизията. Виждала талантливи деца, но била бясна, че бързо вирвали носове и се взимали насериозно. Била много впечатена от Жана Бргендорф, но тя много я разочаровала с наркоманските си изцепки.

Преди 8 години Лили загуби съдебната битка с композитора Митко Щерев, който е автор на едни от най-големите й хитове. Певицата го
съдеше за 10 000 лв. за това, че я е опозорил пред цяла България, разкривайки, че е музикално неграмотна. Поводът бе статия на Щерев, публикувана в „Уикенд”.

Сред разкритията на създателя на една дузина хитове бе, че Лили не познава нотите и пее на плейбек. Певицата, която бе написала в исковата си молба, че е претърпяла болка и страдания заради думите му, не стъпи на нито едно от заседанията в съда, а Маестрото бе оправдан по делото. Магистратите признаха бащата на „Диана експрес” за невинен, че е разгласил позорни обстоятелства за звездата.

Естрадната легенда отказа да се яви на изпит в Музикалната академия, както предложи композиторът, с което доказа твърдението си. Щерев откровено сподели пред медиите, че е чакал певицата лично да се яви в съда, за да й зададе два въпроса от учебника за пети клас, които щели да установят дали познава нотите.

„Това, че не знае нотите, не е обида, а факт – много световни изпълнители не ги знаят. Аз просто го посочих в статията си”, заяви авторът на музиката към филма „Адаптация”.