Експерти бият тревога: Мълнии удрят през комина и влизат в печките! Причината е…

Мълнии ни бият през печки и комини в разгара на сезона на гръмотевичните бури, алармираха експерти пред “Телеграф”.

Мълниите най-често попадат в жилищното помещение през комина, особено, ако хората не са зазимили розетките и не са прибрали металните печки тип “Чудо”.

Близо 80 на 100 от жилищните сгради у нас са без гръмоотводи и при гръмотевични бури са потенциално опасни за привличане на мълнии, коментираха специалисти. Същата е ситуацията и с къщите по селата, където малцина се осигуряват срещу гръм.

Популярен там е т.нар селски гръмоотвод, представляващ дебел метален синджир. Единият му край е свързан с близкото дърво, по-високо от къщата, или за метален прът на покрива, а другият е заземен.

Такива “направи си сам” гръмоотводи обаче са рядкост, свидетелстват експерти в мълниезащитния бранш. Те съветват хората да не предприемат защитните действия сами, тъй като неправилно поставен гръмоотвод може да е не просто безопасен, но и вреден. “По села и вилни зони съображенията масово не са поставени по правилата, Те най-често са без заземители, а представляват просто 3-4 метрова метална  тръба на покрива на сградата. Така уловеното електричество няма къде да се разреди и пострада дори повече, отколкото, ако нямаше гръмоотвод”, предупреждават експертите.

Върху повечето панелни блокове, строени преди близо 30-40 години, са били изградени мълниезащитни съоръжения, които обаче с течение на времето са се амортизирали или ги няма, а обитателите на апартаменти трудно събират пари за поставянето на нови.