Начало Новините днес Пълен абсурд: Изядено от комари село гледа Световното на брега на Дунав,...

Пълен абсурд: Изядено от комари село гледа Световното на брега на Дунав, за да се прочуе в света (ВИДЕО)

Цяло село гледа Световното първенство по футбол на огромни екрани на брега на Дунав. Жителите му казват, че искат да се прочуят с това из цял свят. Футболният празник на открито се случва въпреки огромната жега и още по-големият проблем с огромните комари, предава Нова телевизия.

По думите им, дори огромните кораби, плаващи по река Дунав, пускали котва, привлечени от миризмата на футбол и скара под лъчите на силното слънце.

“С общ, колективен труд построихме това табло, направихме го”, казва местен жител на село Байкал. “Призовавам всички туристи, да дойдат и да гледат тук с нас Световното. Да се наслаждават на нашето село, да видях колко хубаво е тук”, приглася му негова съселянка.

“Много кораби минават по реката. Тя е оживена, има страшно много летовници. Сред тях има много француpи. Тъй като аз говоря френски, отправям към тях една покана”, казва още развълнуваната жена.

Оказва се обаче, че посещаването на спортната атракция не е толкова лесна задача. Комарите в селото са толкова големи и ожесточени, че пробиват екрана, на който се гледат срещите.

“Това ни събира. На всеки четири години тука на същото място се събираме. В началото бяхме само двама-трима. Но на този етап всяка четвърта година е празник. Събират се до 60 души”, спомня си началото жителят на село Байкал.

Инсталацията за гледането на мачовете е двойно обезопасена. Запалянковците са се запасили с генератор, в случай че основният им източник на ток се изразходва и те не успеят да се насладят на някой сюблимен момент във футболните двубои.

Също така работата по поддържането на туристическата атракция, посветена на Световното по футбол в Москва, е строго разпределена – едни ловят, други чистят рибата, а трети – пържат.

Припомняме, че жителите на с. Байкал през 2014 година участваха в поредица от еко-беседи, обучения и интерактивен тренинг за повишаване на знанията и уменията им за справяне с наболял местен проблем, свързан с повишената популация на комарите в района, от чиито набези населението страда през голяма част от годината.

По брега на р. Дунав, край с. Байкал, живее жабата дървесница, застрашен вид, който обитава високите треви и храстовидната растителност покрай реката, и в чието основно меню влизат комарите. По този начин тя се явява един от естествените биологични регулатори на тяхната численост и със самото си съществуване способства комфорта на жителите и гостите на селото. Поради замърсяването на крайбрежната ивица и унищожаването на нейните местообитания, жабата дървесница започва да изчезва от този район, а комарите се размножават в невиждани размери.