„Зелена зона“ в София се разраства от 1 ноември

„Зелена зона“ в четири столични района ще бъде разширена от 1 ноември. С 1500 нови места ще се увеличи зоната в район „Възраждане“, със 700 в „Красно село“. Местата за платено паркиране ще набъбнат с 2200 в „Лозенец“ и с 1100 в „Оборище“.

„Целта на разширяването не е толкова заради печалбите, колкото, за да се въведе ред в града.

Освен това и хората искат зоните да се разширяват, защото не могат да паркират пред домовете си“, съобщава Румяна Милова от Центъра за Градска мобилност, цитирана от БГНЕС.

Над 3 млн. лева ще струва на ЦГМ разширяването на четирите района. В тази сума освен маркировката, поставянето на знаци и колчета е включено и закупуването на нови устройства, назначаването на 70 служители, както и разкриването на нов офис на дружеството, който ще се намира на метростанция „Европейски съюз“.

Кои улици ще обхване разширяването?

В район „Красно село“ зелената зона се предвижда да обхване карето от улици между булевардите „Иван Гешов“, „Пенчо Славейков“, „Ген. Тотлебен“ и улица „Георги Софийски“.

Във „Възраждане“ се предвижда платено да стане паркирането между булевардите „Сливница“, „Константин Величков“, „Александър Стамболийски“, улиците „Гюешево“, „Партений Нишавски“, „Българска морава“, „Камен Андреев“, „Добруджански край“, бул. „Ген. М. Д. Скобелев“ – ул. „Опълченска“ и ул. „Димитър Петков“.

В „Оборище“ новите платени места ще са в карето между булевардите „Христо и Евлоги Георгиеви“, „Данаил Николаев“ и „Ситняково“, и улиците „Черковна“ и „Султан тепе“.

В „Лозенец“ зелена зона ще има в т.нар. „Горен Лозенец“, който остана извън последното разширение на платеното паркиране през есента на миналата година. Тогава платени места бяха начертани в другата част на квартала, която е по-близо до центъра. С новото разширение платените места ще стигнат до ул. „Сребърна“.

„От разширяването на зоната очакваме близо 4,3 млн. лв. приходи за една година.

Важно е да се отбележи, че до есента ЦГМ ще инвестира и 900 хил. лв. от близо 2 млн. лева за ремонт на тротоарите в зоните“, уточни Милова.

На въпрос дали се планира въвеждането на зона и около входа на Южния парк при бул. „П. Ю. Тодоров“, тя каза, че тази идея не среща подкрепа от страна на жителите, които не искат да плащат, за да паркират. Проблемът там обаче ще се реши с новите „паяци”, които ще кръстосват града.