Начало Новините днес Предсказаха непредсказуемото: Анализатори от Goldman Sachs посочиха новия световен шампион по футбол с...

Предсказаха непредсказуемото: Анализатори от Goldman Sachs посочиха новия световен шампион по футбол с помощта на сложна статистическа формула (ГРАФИКА)

32 страни ще се съревновават на Световното първенство в Русия в следващите четири седмици, но само една от тях ще стане победител.
Както отбелязва Фистикс Рихтер от Statista, въпреки факта, че всеки фен / експерт има свое мнение кой ще спечели, най-важното нещо в играта е неговата непредсказуемост.

Едно погрешно решение, един неточен удар или една контузия могат да решат изхода на целия сезон или турнир.

Имайки предвид непредсказуемостта на играта, анализаторите в Goldman Sachs са разработили сложен статистически модел, за да се опитат да предскажат кой национален отбор ще спечели титлата на световен шампион.

Според техния анализ, на базата на 53 отделни променливи (включително отборни рейтинги, рейтинги на играчи и характеристики от последните мачове), с вероятност от 18,5%, титлата ще бъде спечелена от Бразилия. На второ място е Франция (11.3%), следвана от Германия (10.7%).

Графиката по-долу показва, че обществеността не е съгласна с данните от статистическия модел и счита Германия за най-вероятния победител в Световното първенство.

Общественото мнение и статистическата вероятност за спечелването на Световното първенство в Русия

Забележка: С жълт цвят на графиката е показано общественото мнение, а със син – статистическата вероятност.

Ipsos са интервюирали около 12 хиляди души от 27 държави: 23% дават гласа си за отбора на треньора Йоахим Льов, а 21% възлагат надеждите си на Бразилия.