Тревожна драма, разтърси Пловдив: Първокласничката Дария и дружката й изчезнаха мистериозно! 

Две първолачета изчезнаха от лятна занималня по английски в начално училище. В продължение на час и половина семействата и екипът на НУ „Петко Р. Славейков” бяха в истерия, докато полицията търси 7-годишната Дария и нейна приятелка. В крайна сметка те бяха открити на пейка пред блока в квартала им. Семейството на Дария благодари на полицията и обвинява училището в лоша организация за осигуряване на сигурността на учениците.  

Дария посещава заниманията по английски език, които всеки ден се провеждат в рамките на 4 часа в НУ „Петко Р. Славейков”. Сутринта в понеделник майката на нейна съученичка закарала двете хлапета и момичето си забравило в нейната кола чантата с телефона. Така семейството останало без връзка с детето. Около 10 часа  от училището телефонирали на майката, която по това време била в Стамболийски, че Дария я няма. Веднага ми се обади, но аз пък бях в Пазарджик, разказа дядото Иван Вичков. Мъжът позвънил на 112. Първоначално се оказа, че не могат да ме свържат с оперативния работник в Шесто РУП, обясни той. След като настоял, все пак успял да разговаря лично с кварталния полицай. Междувременно майката вече се била свързала с шефа на управлението Николай Кирков. Той вдигнал накрак полицейските служители да дирят първолачето, чиято снимка майката пратила по мобилния си телефон.

Около 11.30 часа цивилни открили Дария заедно с приятелката в междублоковото пространство в кв. „Гладно поле”, където живее.  Хлапето разказало, че без телефон не могло да се обади у дома. Звъняло на апартамента да предупреди, че си е тръгнало от училище, но нямало никого у дома.

В крайна сметка се оказало, че за времето, в което никой не е знаел къде са, двете деца са отишли до заведение за бързо хранене срещу Аграрния университет, след което се придвижили до квартала си.

Дядото на Дария благодари за бързата и адекватна реакция на полицията. И разказа, че това не е първият случай с проблем по отношение на охраната на школото. Преди месец и половина Дария му се обадила следобед да я вземе от занималнята. Той тръгнал, но колата се повредила и се наложило да се върне. Позабавил се, като през това време още няколко пъти се чули с детето. Когато стигнал до училището, Иван Вичков заварил момичето самичко извън двора, облегнато на паркирана кола на улицата. „Имам още една внучка в ОУ „Васил Левски” и там такова нещо не може да се случи – учителката ми предава лично детето и не го пуска, докато не ме види”, прави сравнение мъжът. Той се зарече днес да отиде лично при директорката на НУ „Петко Р. Славейков” Димка Врачева, за да настоява за затягане на контрола. Междувременно вчера сутринта пак дядото завел Дария на занятия. „Влязох през едната врата, излязох през другата – няма охрана. После защо имало инциденти”, негодува мъжът.

Директорката: Предаваме децата лично на родителя

В момента няма охранител, тъй като не е учебно време, обясни пред директорката на НУ „Петко Р. Славейков” Димка Врачева. Тя поясни, че се водят само занимания от 8,30 до 12,30 часа по програма „Твоят час”. Всеки ден през тези 4 часа децата учат английски език, като учителката дори се отказала от отпуск, за да ги води.

„В момента е отворен единствено задният вход откъм ул. „Варна”, който е точно срещу учителската стая, увери Врачева. В сградата сме 20 учители. Аз също бях в училище, когато е изчезнало детето”. По думите , в малкото междучасие преподавателката Виолета Курделова пуснала учениците в коридора. Само се обърнах и Дария вече я нямаше, разказала после пред нея учителката. Двете са категорични, че детето не се е обадило на преподавателката, че има намерение да излезе. Курделова позвънила на майката, която се  свързала с полицията. След малко в школото дошли двама служители на Шесто РУП. По думите на директорката, детето е било в неизвестност не повече от 20 минути.

Врачева отрече да има пропуски в осигуряването на безопасността. Директорката описа, че по време на учебната година учителите предават децата лично на родителите. Изрично се подписват и декларации от майката и бащата, с които уведомяват школото, че са съгласни, ако друг близък прибира ученика. Според Врачева обвиненията на близките на Дария са некоректни и ако някой е недоволен, редно е първо да се обърне със забележките си към нея.

Директорката подчерта, че екипът на школото полага усилия да създаде добра среда – осигурено е целодневно обучение, катерушки на двора и фитнес на открито, за да не се харчат пари по частни занимални. Обучението също е на ниво. Четвъртокласниците от НУ „Петко Р. Славейков” тази година бяха първи в Пловдивска област по среден успех на националните външни оценявания.

Полицията апелира за охрана и през ваканцията 
Да се осигури пропускателен режим и охрана в училищата и през ваканцията, ако по това време там има занятия под някаква форма. Такова писмо ще бъде изпратено от Шесто РУП до ръководството на НУ “Петко Р. Славейков”, след като от занималня там изчезнаха две момичета.
“В рамките на учебната година редовно проверяваме пропускателния режим на училищата и не сме имали забележки. До вчера”, каза шефът на Шесто РУП Николай Кирков. Той уточни, че директорите разполагат с делегирания бюджет и имат ангажимента да организират охраната на територията на учебните заведения. В случая с НУ “Петко Р. Славейков”, за да се спести заплатата на гарда, той не е на работа през ваканцията. Когато има занятия през времето без редовен учебен процес, охрана трябва да се осигури и в този период, категоричен е Кирков. И ще използва сигналната функция, която му дава законът, за да изпрати официално писмо до директорката.
Междувременно районните инспектори ще обиколят и другите учебни заведения на територията на Шесто РУП, за да се провери дали и там има занятия под някаква форма през лятото. Ако е така, отново ще се изиска да се осигури гард и пропускателен режим, за да се следи дали ученици напускат сградата и в същото време да няма достъп на външни хора в нея.