Да си на 12 и да смаеш Google: С компютър на световната сцена

12-годишен ученик от доспатското село Барутин впечатли световния гигант “Google” с уменията си за програмиране. Радостин Чолаков е разработил две приложения за “Google Assistant” и това му донесе подаръци и 2400 долара под формата на ваучери. Момчето вече инвестира парите в работата си.

Радостин е само на 12 години. Но всички в Барутин го познават, защото ако имат проблем с компютъра си, викат него.

Първият си компютър Радостин получил преди четири години. По програмирането се запалил от леля си и съпруга ѝ. Така 12-годишният програмист разработил приложенията, които впечатлили дори “Google”.

Едното от тях е за забавни факти. Сега Ради работи върху приложение за игра на шах. Продължава да го усъвършенства, като ползва и ваучерите, защото програмите, с които работи, са платени.

Родителите на Радостин живеят скромно, баща му работи в дърводелски цех, а майка му е шивачка. Но са горди със сина си, който печели всяка олимпиада в региона, а бележникът му е от горе до долу с шестици. За помощ го търсят дори учителите в местното училище.

Училището в Барутин е само до седми клас и Радостин още не знае къде ще продължи образованието си. Категоричен е обаче за бъдещата си професия – програмист.

Момчето разказва, че не е необходимо да напуска България, за да се реализира. Защото дори на село му трябва един компютър, за да впечатли глобалния свят.