Ердоган: След мен има само един толкова опитен политик

Реджеп Ердоган определи руския президент Владимир Путин и себе си като най-опитните политици в Общото събрание на ООН.

Турският държавен глава заяви това в публикувано снощи интервю за турската телевизия TRT, предаде ТАСС.

“Ще го кажа пределно ясно, към момента в Общото събрание на ООН има само двама наистина опитни политици, възможно е да има и други, но не си спомням: това сме Путин и аз”, отбеляза Ердоган.

По думите му причината за това е, че и двамата са били както премиери, така и президенти и са постигнали доста. Той допълни, че занапред имат още много задачи.

Видеозапис от интервюто с турския президент беше публикувано на страницата на телевизията в Туитър.

Ердоган говори и за добре урегулираното сътрудничество на Турция с Русия по сирийския въпрос.

Владимир Путин и Реджеп Ердоган
Владимир Путин и Реджеп ЕрдоганИзточник: БГНЕС

Той посочи, че “специалните отношения” с Путин и тесните контакти между външнополитическите ведомства на двете страни са помогнали да бъде постигнат напредък в тази сфера, в частност да бъдат организирани междусирийските преговори в Сочи миналата година.

След като през април Ердоган насрочи извънредни избори, утре (24 юни) турците ще гласуват за техния следващ президент и парламент.

Източник: БГНЕС

Вотът се очертава като един от най-важните в модерната история на Турция, когато или опозицията ще подкопае пътя на Ердоган към авторитаризма, или за следващите години той ще продължава да бъде най-силната личност в страната.

Според опозицията с изборите си в неделя Ердоган има една цел – да превърне Турция в президентска република.

“Тези избори са решение за сериозен завой в политическото устройство на Турция”, смята и посланика ни в турската страна Надежда Нейнски.