40-годишен мъж отслабна със 70 кг за две години

Софиянецът Атанас Узунов тежал близо 140 кг допреди две години. Той има сериозни здравословни проблеми. Днес е със 70 кг по-лек. Отслабва, без да спортува активно, като се храни обилно. Ключът е в менюто от храни, богати на естествени мазнини. Историята му е много популярни в социалните мрежи, но всеки носи отговорност за себе си и трябва сам да реши дали да следва подобен режим.

Консултацията с лекар винаги е от полза.

Атанас разказва в ефира на БТВ, че заради високото тегло е имал редица здравословни проблеми – високо кръвно налягане, бил е в преддиабетно и прединфарктно състояние и е приемал много лекарства. Тогава решава да потърси помощ от специалисти в сферата на здравословното хранене и започва да чете много по въпроса. Избира режим с храни, богати на естествени мазнини – месо, масло, както и плодове и зеленчуци, но изключва напълно преработени захари и богатите на въглехидрати храни, като хляба и другите тестени произведения.

Узунов препоръчва и да се прави и здравословно гладуване – при него поне веднъж в седмицата не трябва се консумира храна в продължение на до 24 часа. За подобно отслабване важността на храната е 80%, а само 20% се падат на движението и спорта, посочва той.