Крадец на самоличности! Мистериозната история на ветеран от войната

Годината е 2002, датата 24 юли. 76-годишният Джоузеф Нютън Чандлър III заключва дома си в предградията на Кливлънд, Охайо. Отбелязва датата на календара и изключва климатика. Влиза в банята, затваря вратата. Опира дулото на пистолет в устата си и натиска спусъка…

Мъжът е намерен от полицията седмица по-късно. Апартаментът се е превърнал в пещ. Тялото му – разложено от жегата. Властите дори не успели да вземат пръстови отпечатъци на трупа.

76-годишният Чандлър водел самотен и скромен начин на живот. Работел като електроинженер, а колегите му казват пред властите, че бил умен, но доста странен човек. Можел да прекара часове в слушане на радиоточката. А веднъж дори карал над 1000 километра от Охайо до Мейн, за да посети магазин на L.L Bean. Не успял да намери паркомясто и се върнал обратно.

Мъжът имал 82 хил. долара в банковата си сметка . Полицията се опитала да издири негови наследници, но ударила на камък. Единствен роднина, посочен от Нютън Чандлър III, била негова сестра в Кълъмбъс, Охайо. Адресът, обаче, се оказал незает имот.

Полицията използвала името, датата на раждане и номера на социалната осигуровка на 76-годишния мъж. Открили досие. Но това досие било на 8-годишно момче, загинало при катастрофа заедно със своите родители през далечната 1945 г. Кой тогава е мъртвецът от Охайо?

Спекулациите за 76-годишния мъж, който се самоубива в банята си, още повече затруднили полицейските власти. Някои твърдят, че това е Зодиак – загадъчният убиец от Сан Франциско. Други пък смятат, че всъщност става въпрос за похитителят на самолети Д. Б. Купър.

Едно на пръв поглед битово самоубийство през 2002 г. се превръща в една от най-големите мистерии на Охайо, която започва да се разплита едва преди няколко дни тази година.

След години работа по случая и поредица от ДНК тестове, полицията стига до следа едва на 21 юни.

Мъжът, живял десетилетия под името Нютън Чандлър III, е всъщност Робърт Иван Николс, ветерен от Втората световна война, родом от щата Индиана. Николс бил част от американската флота. По време на войната е сериозно ранен при японски бомбардировки. Награден е с пурпурно сърце, но след края на военната си служба изгаря униформата си. Сменя самоличността си през 60-те години на миналия век, но никой не знае защо.

Николс разбрал за мъртвото момче и писал до родилната болница на детето в Бъфало. През 1978 г. мъжът подава молба за копие от акта за раждане на момчето. До есента на 1978 Николс вече има нов живот в Кливланд с името Джоузеф Нютън Чандлър III. Мистериите около военния стават все повече.

Маршалските служби взимат нещата в свои ръце. Властите се обръщат към генеолози, за да проследят родословното дърво на мъртвеца. След поредица от опити учените откриват следа – женена двойка от щата Индиана. Техният адрес – Кълъмбъс, Охайо – същият, посочен от Джоузеф Нютън Чандлър III (Робърт Иван Николс). Алфа и Силас Николс, обаче, са починали отдавна и властите отново удрят на камък.

Оказва се, че двойката има четири деца. Три от тях – отдавна починали. Четвъртодо дете е синът им Робърт Иван Николс. За него обаче няма никакви сведения от средата на 60-те години на миналия век.

Разследващите успяват да издирят неговия син Филип Николс, който ведната разпознал самоличността на мъжа. Оказва се, Робърт Иван Николс е бил женен, но подава мобла за развод и напуска дома си през 1964 г. Последната следа от него е писмо до сина му – Филип, през 1965 г. Писмото е с печат от Калифорния, а в плика има само едно пени. Семейството не чуло повече за Николс.

76-годишният мъж водел странен живот и изглеждало така, сякаш бяга от нещо. Властите твърдят, че винаги държал в апартамента си приготвен куфар. От какво или кого се е криел, обаче, остава мистерия. Изглежда, че въпреки това не успява да избяга от собствените си демони. Това прави дулото на пистолета на 24 юли, 2002 г.