Филия бял хляб с лютеница в училище? Вече не!

Ще има промяна в рецептурниците за детски градини и училища, обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му употребата на бял хляб ще бъде драстично ограничена.

“Според мен въобще не би трябвало да има, защото има много различни хлябове, които са по-здравословни”, коментира Кунчев пред bTV.

Той допълни, че ролята на рецептурниците е когато учебните заведения искат да стъпят на някакви научни норми, да имат голям избор от рецепти и продукти, които да могат да предложат на децата.

Според него в крайна сметка всичко било въпрос на човешко изпълнение заради обстоятелството, че има и случаи, при които на децата за закуска се дават филия хляб с малко парче сирене.

Той коментира, че предстоят и сериозни промени в рекламата на нездравословните храни.

“Няма да се позволяват никакви реклами, дори и скрити, на храни, които не са здравословни, особено ако са насочени към деца. Тази забрана няма да покрива само радио, телевизия и преса, но и интернет пространството и социалните мрежи”, поясни Кунчев.

По думите му тази промяна ще бъде въведена плавно с участието на индустрията.

“Няма да има такива реклами като плати два чипса, плати три, както и някои напитки, в които количеството захар е високо”, посочи като пример той.

Кунчев коментира, че в следващите години развитието на имунизационния календар ще върви към ограничаване на броя на реимунизациите за дадени заболявания, като туберкулоза например.

Ще се въвеждат и нови ваксини, като се обсъжда и въвеждането на ваксина срещу варицела, която ще бъде по желание.

“Идеята е да дадем на българските деца това, което се използва в най-развитите страни. Щом там е утвърдено, трябва и ние да го направим”, каза Кунчев.