Българският мед – най-богат на билки в Европа

В България има регистрирани над 4000 вида билки, което прави българския мед един от най-качествените медове в Европа. Буквално от чужбина го изкупуват, за да могат да си овкусят медовете. Той придава вкус, цвят, аромат. Това коментира Теодора Тодорова, собственик на TeddyHoney, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ българският мед се изкупува от производителите, но на много ниска цена.

Според Тодорова най-интересното за пчелите е цялостната им система на работа.

„Това е един общ организъм, който взема решения непрекъснато. Вечер, когато влязат вътре пчелите, се преброяват, знаят ресурса си от храна, кой колко е внесъл, и всъщност какво притежава самият кошер вътре. От там нататък вземат решения какво да правят на следващия ден“.

Тя посочи още, че всеки кошер е индивидуален.

„Както хората имат различни вкусове, така и пчелите подбират своите храни, имат различни видове вкусови рецептори. Два кошера може да стоят един до друг, но да събират мед от различни растения. И прашецът им е коренно различен един от друг. Те са строго индивидуални“.

Тодорова смята, че това е един изключителен организъм, благодарение на който се развива нашата природа.

„Пчелите затова са много важни. Ако спре развитието на природата, ние ще имаме много сериозни проблеми.За мен всеки един катаклизъм, който се случва, си има причина. Една от тези причини е масовото избиване и измиране на пчелите“.