Вижте къде има опасност от наводнения в следващите дни

Оранжев код за интензивни валежи и гръмотевични бури е обявен за днес в 9 области на страната. Предупреждението е в сила за Велико Търново, Габрово, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. В останалата част от страна кодът е жълт с изключение на областите Видин, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Очакват се наводнения в София, Търново, Бургас и в района на Резово, заяви инж. Весела Стоянова, дежурен хидролог в НИМХ пред БНР. Тя посочи какво може да се очаква в следващите дни:

„Нивата на реките в почти цялата страна са около праговете за средни води. На много малко места, в някои планински притоци, са високи. От валежите следобед ще започне постепенно повишение на нивата в почти цялата страна. По-интензивно ще е покачването на нивата утре в сутрешните часове.

Първо това ще стане във водосборите на реките Русенски Лом и Добруджанските реки. Там очакваме в сутрешните часове възможност за наводнения. В черноморските реки също има опасност от наводнения, най-значителни във водосборите на река Провадийска, Камчия, над язовир Камчия, както и в южночерноморските реки – най-голяма вероятност за поройни наводнения има във водосборите на река Велека и река Резовка, където са възможни и речни наводнения.

Утре сутрин и до обяд са възможни и поройни наводнения в средното горно течение на река Тунджа и река Мучурица, както и във водосбора на река Съзлийка и горните части от водосбора на река Марица. Вероятността за  наводнения продължава и в следобедните часове във водосборите на река Осъм и на река Янтра.

Вероятността за наводнения продължава и на 28 юни. Във водосбора на река Искър, в горното течение, над язовир Искър и в района на София има опасност в следобедните и вечерни часове на 28 юни. Във водосборите на реките Огоста и Нишава, както и Струма, Места и Доспат също има опасност. Такава опасност има и за река Арда, където се очаква да има такива явления на 28 срещу 29 юни“.

Във връзка с обявения „жълт код“ за времето в София с очаквани валежи и силни пориви на вятъра кметът на столицата

Йорданка Фандъкова разпореди постоянно наблюдение на критичните места в града, както и следене на нивата на язовирите на територията на София.

Продължава контролираното изпускане на водни маси от язовирите „Мърчаево“, „Мрамор“ и „Суходол“, извършва се почистване на шахти. Мобилизирани са всички екипи на аварийно-спасителното звено, както и на Столичния инспекторат, съобщиха от СО. От там напомнят на строителните фирми да направят оглед на оградите на своите обекти, а на гражданите да приберат всички недобре закрепени предмети от балконите и прозорците си.