Грандиозен скандал с Янка Рупкина разтърси Бургас

Злоупотребява ли почетният гражданин на Бургас Янка Рупника с правата си и трябва ли Общината да й осигури безвъзмездно Летния театър за концерт?

Това стана тема на дебат на днешната сесия на Общинския съвет в Бургас. Чрез водещ български импресарио Янка Рупкина е поискала да използва Летния театър през юли, без да заплаща наем. Поводът бил концерт, който уж бил благотворителен и в него щели да участват и други изпълнители.

„Целият град е разлепен с плакати за този концерт. Не виждам благотворителна кауза. За мен, ако имаше такава трябваше да бъде обявена, а тя не е. Напротив – вече се продават билети за събитието”, разгневи се Тодор Ангелов, общински съветник от АБВ и председател на Тракийското дружество в Бургас. Твърденията му се оказаха истина, пише Флагман.бг.

От плакатите за концерта става ясно, че билетите са по 10 лева, а благотворителна кауза действително не е обявена.

„С мен контактуваше импресариото, който беше възмутен как общината не предоставя веднага площи на почетните си граждани. Казах му, че това е процедурата. Предложих им да потърся фирми, които да платят наема на офиса, но той ми отказа. Настояваше да ползват Летния театър без пари, защото Янка Рупника е почетен гражданин. По отношени ена благотворителната кауза – няма предоставен никакъв документ, каза от своя страна кметът на Бургас Димитър Николов, който уточни, че е длъжен да вкара докладната в Общинския съвет, а и на почетните граждани се полагала подобна привилегия. От думите му обаче стана ясно, че до този момент нито един от 220-те почетни бургазлии не се е възползвал от тази възможност. Съветникът от СЕК Георги Манев се изненада, че Янка Рупкина е почетен гражданин на Бургас. „Тя е родена в Созопол, а адресната й регистрация е в София. Какво е общото й с Бургас?”, запита Манев.

„Цяла Странджа вече са почетни граждани на Бургас”, реплекира го Димитринка Буланова.

„След Христо Порточанов този приз се обезцени, а аз спрях да ги следа, само гласувам, за да не ме обвинят”, откровен бе Георги Манев. Според се използва името на Янка Рупкина, за да се спести наема на Летния театър, в случая 1500 лева. „Всяка година финансирам фестивала в Жеравна. Подкрепям културата, но там последното име, което може да чуете е Янка Рупника”, допълни националният лидер на СЕК и изрази съмнения по творчеството на песните на странджанската изпълнителка.

„Да се отнасяме с по-голям авторитет към големите имена на българската култура. Нюансът на концерта, е друга тема. Но просто ви приканвам да подхождаме с повече уважения към подобни личности”, призова Веселин Пренеров, общински съветник от ГЕРБ.

В крайна сметка предложението бе прието на косъм – с 27 гласа „За”, 10 от общинските съветници се въздържаха да участват в гласуването.