Климатолог: Типична синоптична обстановка за зимата

„Доста ще вали. Това е типична синоптична обстановка за зимата, въобще не е типична за средата на лятото. Това я прави още по-непредвидима”, коментира пред NOVA климатологът доц. Георги Рачев.

„В Родопите вече вали”, посочи доц. Рачев и поясни, че циклонът, който в момента нахлува над Гърция до момента се развива според най-лошите очаквания.

„Следобед от 16:00-17:00 часа ще завали в половин България, най-вече в Южна и Югоизточна. Там на места ще има до 50-60 литра на квадратен метър валеж”, заяви доц. Рачев.

Той посочи, че през това лято градушките определено са повече, но са с локален характер.

Валежите и силният вятър, които се очаква днес да обхванат цяла България ще продължат до четвъртък, а от събота и неделя ще усетим по-съществено затопляне, прогнозира доц. Рачев.

„От неделя до следващата неделя гарантирам една хубава топла вълна, със слънчево и топло време. Но дотогава ще има много дъжд”, заяви доц. Рачев.

По думите му има малка вероятност над българското Черноморие времето да се оправи преди петък.

„Всичко зависи от този ненавременен, не на място, средиземноморски циклон”, каза доц. Рачев. „Ако той тръгне на северозапад, което е още по-нетипично, ще засегне Централна България и София, но на морето ще бъде слънчево”.

Климатологът не очаква сняг както над Централна Европа, но прогнозира обилни валежи.

„Тези, които отиват на море в Гърция, мисля, че от сряда нататък няма да имат никакви проблеми”, добави доц. Рачев.