Кмет иска да спре шумните веселби, как реагират ромите

Кметът на курортния град Павел баня иска да спре шумните ромски тържества. След два дни общинският съвет ще разгледа предложението му. В него е предвидена забрана за опъване на палатки  по улиците и тротоарите за семейни тържества с живи оркестри или озвучителни уредби, съобщава NOVA.

И докато една част от местните жители се оплакват от шума, други заявяват, че ще продължат с празненствата на открито, независимо от евентуална общинска наредба.

„Нали трябва да се чува. Ние циганите сме тъй, нали знаеш – ако няма шум. Нали правиш сватба, за какво я правиш? Нали трябва да се чува? То и погребение да има пак същото, пак са вика”, заявява един от гражданите.

„Това е характерно за ромското население, че музиката трябва да бъде много силна, колкото е по – силна, толкова ефектът е по голям за тях . Техния манталитет е това, че изявата да бъде със скъпа и силна музика, носи някакъв престиж на самата фамилия, която организира мероприятието”, обяснява кметът на Павел баня Станимир Радевски. От общината обмислят и обособяване на място за тържества извън града.

„Това е психически тормоз за мен, за семейството ми, така и за живеещите в нашия блок”, казва местен гражданин за шумните празненства. Той посочва, че ромските празненства често започват от сутринта в 7.30 и продължават цял ден.

„Непрекъснато хората реагират, обезпокоявани от шума и веселбите, които се провеждат по улиците и тротоарите на града Павел баня. Предимно с палатки със силна и шумна музика”, разказва кметът. „Едно притеснение, безпокойство създава сред хората, особено тези, които живеят близо до ромските квартали.”

„Преди една седмица, тук беше невъзможно нито да преминеш, нито да живееш в околните къщи. Нашите телефони прегряха и това беше, защото вече за пети път през този сезон се случва това”, посочва зам.-кметът Йордана Енева.

„Музиката е изключително силна, затваряме прозорците, затваряме вратите, но продължава да се чува”, оплаква се друг човек.

На практика безработица в курортния град Павел баня почти няма, коментира кметът Радевски, ромите са по-скоро заможни,  а в циганските тържества се включват до 400 души.

„Едва ли всеки може да плати 3-4 хил. лв. за музика, 1000 лв. за палатка, отделно за ядене, бири, алкохол”, посочва кметът.

„Циганинът може да няма какво да яде, но което си иска си го прави и се весели на 100%”, коментира Сунай, друг гражданин на курортния град. Тържествата са предимно за сюнети, сватби и рождени дни.

„За палатките, мога да кажа, че не всеки човек може да си позволи да ходи на ресторант. Затова според мене, трябва да има увеселителни палатки, такива събирания на хората”, казва Сунай. Той посочва, че в града има заведения и ресторанти, от които се чува музика до късно през нощта, но на тях не им се обръща такова внимание.

„Ромите не се приемат във всяко едно заведение. Сега не искам да разделям хората на цигани и на българи, но искам да кажа, че важно е желанието, един ром може да изтегли пари и да си направи, защото той чака детето си 20 години да порасне, един път да се ожени в тоя живот. Докато българите имат пари, но те са свидлив народ.”, добавя Сунай. „Когато има избори започват да се търсят ромите, а ромите когато направят нещо: дай да ги скастрим, дай да им спрем нещата”.

Предложението за забраната на тържествата на открито с оркестри, силна музика и палатки, ще бъде гледано от общинския съвет на 28 юни.