Не е Африка, Стара Загора е: кръстовище от чували с пясък

Не е в Африка, в Стара Загора е – кръгово кръстовище, изградено от чували с пясък. Съоръжението е съвсем истинско и работи безотказно.

Уникалното кръстовище е изградено в индустриалната част на Стара Загора. То се намира в зона с изключително голям трафик, който е двойно увеличен заради планирани мащабни ремонти на важен пътен участък.

Фирмата-изпълнител на ремонтните дейности имала ангажимент да направи организация на движението, за да облекчи трафика.

“Има сериозен ремонт на мостово съоръжение, което поемаше голяма част от автомобилите, преминаващи през и в града. Направихме изследване с “Пътната полиция” и видяхме, че поставянето на светофар прави трафика още по-натоварен”, разказа пред Nova  заместник-кметът на Стара Загора Йордан Николов.

Последвала помощта на регулировчици, но ефектът отново бил нулев. Така дошла идеята за кръгово движение.

“Фирмата-изпълнител явно е решила първо да постави чували с пясък, за да провери дали кръстовището ще даде резултат. Все пак се надяваме, че ще изпълнят задълженията си според регламентите”, допълни Николов.

Оказва се, че чувалите с пясък значително облекчават трафика в града, макар за някои шофьори да изглежда сякаш се намират в африканска страна.

“Вижда ми се по-скоро като в Африка. Имам чувството, че сме съвсем изостанала държава, средно около 20-и век. Аз не мога да разбера за какво са сложили тези чували при положение, че има системи, които са приложими”, коментира шофьор.

“Импровизация е, но върши работа за момента”, смята пък друг.

“Винаги може да бъде и по-зле”, шегува се трети.