Нови 6 милиарда средства идват от Европейския съюз

Нови милиарди идват от Брюксел, но с тях и нови правила как да ги харчим. Еврокомисията представя в четвъртък предложенията си за разпределянето на парите по еврофондовете, т.нар. “Политиката на сближаване” за периода 2021-2027 година.

Преди това заместник-генералният директор в Генерална дирекция “Заетост, социални въпроси и приобщаване” Адриана Сукова коментира пред Nova  какви средства ще бъдат отпуснати за страната ни по кохезионната политика.

“Средствата за България се увеличават с 8%. В момента имаме 8,3 милиарда към 2018 г. Това, което предлага Еврокомисията, е 8,9 милиарда”, заяви Сукова, която е една от двете българки на високи постове в Еврокомисията.

За какви приоритети ще бъдат разпределени те

“Около 35% трябва да бъдат насочени към финансиране на по-иновативен растеж, 30% – за по-зелен. Социалният фонд ще насочи поне 25%. Той ще бъде изцяло фокусиран върху целта “Социална Европа”, обясни Сукова.

Как хората ще могат да стигнат до тези средства

“Ще се опрости изработването на стратегическите документи. Искаме всеки, който има идеен проект, онлайн да може да разбере коя е програмата, която би могла да го подкрепи, като го финансира”, каза заместник-генералният директор.