Хотелите в Гърция вдигнаха двойно цените си

Гръцки хотели на Халкидики напомпаха цените, като на отделни места повишението е двойно спрямо миналото лято. Това съобщиха български летовници, които всеки сезон отскачат до южната ни съседка. Информацията бе потвърдена и от родни туроператори. Обяснението е краят на дълговата криза в южната ни съседка и повишеният наплив на туристи, съобщава „Телеграф“.

„Миналата година за 6 нощувки със закуски на Ситония платих 900 лв. за трима. Сега на същото място и по същото време ми искат вече 1400 лв.“, разказаха летовници.

„Определено отчитаме увеличение на цените в Гърция“, коментират туроператори. Допреди две-три години те предлагали настаняване в луксозни хотели от 4 и 5 звезди на цената, на която сега вървят двузвездните. Сега също могат да се намерят тънки оферти с около 30% намаление при записване до определен срок.

Така например, за 650 лв. може да отседнете в двузвезден хотел за 6 нощувки в Касандра. Офертата е за двама възрастни и дете до 8 години, като храната не е включена. За 980 лв. пък може да си резервирате т.нар. икономична ваканция в двузвезден хотел в Ситония с включени закуски.

Освен високите цени в хотелите, всеки, който избере Гърция за лятната си почивка, ще трябва да заплати и нововъведения туристически данък. В зависимост от категорията, налогът за всеки турист за денонощие е 50 евроцента за еднозвездните и двузвездните хотели, 1,50 евро за тризвездните и 3 и 4 евро съответно за 4- и 5-звездните.