Начало Новините днес Божидар Димитров си отиде дни след началото на свой важен политически проект!...

Божидар Димитров си отиде дни след началото на свой важен политически проект! Подозираше “атаки от хейтъри и тролове” 

Новината за кончината на историка проф. Божидар Димитров смрази България. Пръв тъжната вест обяви премиерът Бойко Борисов, а след него силни думи написа и шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.
“Загубихме един голям българин. Сърдечни съболезнования на семейството и близките на Божидар Димиров. Почивай в мир, приятелю!”, написа с болка Цветанов.

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов изказа съболезнования до семейството на проф. Божидар Димитров, съобщиха от Комисията по културата и медиите. „Загубихме един голям учен, който посвети живота си на каузата на България, загубихме великолепен човек с голямо сърце и широка душа! Поклон пред паметта му!“, се казва в съболезнованието.

Божидар Димитров си отиде буквално няколко дни, след като поставя началото на политическа партия “Кубрат”, която е учредена на 20 юни.

Самият той се вълнува изключително от това си дело, но признава също така, че очаква отявлени нападки. Така и обяснява защо не може да оповести веднага имената на хората, които стоят зад новата политическа формация:

“Нали разбирате, че не мога да Ви съобщя имената на хората, които предполагам ще станат незабавни обекти на атаки, както в социалните мрежи от хейтъри и тролове. Мога само да Ви уверя, че 32-ма от тези 67 човека са Професори, има няколко Доценти, Гл. асистенти ии “Професори” в занаята, който упражняват. Виждате докъде се стига. Бойко Борисов си купил остров в Гърция, а в същото време не забелязват, че аз имам три острова край Антрактида. Островите ми вероятно когато хейтърите тръгнат да ме атакуват ще се окажат в Тропиците”, пише като коментар във Фейсбук историкът.

Кой беше Божидар Димитров?

Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия, пише Уикипедия.
През 1959 г. завършва основното си образование в Созопол, а през 1964 г. – Механотехникума в Бургас. Работи няколко години на риболовни кораби, траулери – като моряк в „Океански риболов“. По-късно завършва история и археология в Софийския държавен университет, има докторат по история.

През 70-те години на 20 век проучва архивите на Ватикана, където попада на част от „История на България“ на Петър Богдан Бакшев, написана през 1667 година – историкът я намира в архива на Борджиите. На 24 декември 1985 г. е утвърден за старши научен сътрудник II степен.

През декември 1994 г. е назначен за директор на Националния исторически музей (НИМ).

Два пъти е бил в листите за народни представители на БСП – в окръзи Кърджали и в Шумен през 1997 и 2001 година, но на по-задно, неизбираемо място.

Като член на Висшия партиен съвет на БСП в края на 2005 година Божидар Димитров се обявява открито против решенията на ръководството на БСП. Той не подкрепя кандидатурата на Татяна Дончева за кмет на София и подкрепя независимия кандидат Бойко Борисов, с когото е в приятелски отношения. За това си действие е снет от поста водач на групата на общинските съветници на БСП в Столичния общински съвет. След това престава да изпълнява поста, на който е избран, като не се явява на сесии.

На парламентарните избори в България през 2009 г. напуска БСП и застава в подкрепа на ГЕРБ. На изборите е избран за народен представител, след като е издигнат от ГЕРБ за мажоритарен кандидат в Бургаски избирателен район.

В първото правителство на ГЕРБ е назначен за министър без портфейл, който отговаря за Агенцията за българите в чужбина, Държавна агенция „Архиви“ и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

На 21 януари 2010 г. по предложение на Божидар Димитров за промяна в законодателството, срокът, в който кандидатите за българско гражданство ще трябва да получат отговор „да“ или „не“, ще е една година. Кабинетът на ГЕРБ приема предложение за промени в Закона за българското гражданство, които елиминират упълномощените лица при подаване на документите или при получаване на указите и задължават кандидатите за български паспорти да се явяват лично на интервю. По оценки на министър Божидар Димитров в резултат от войни и преселения извън страната живеят 2 и половина милиона българи, които нямат българско гражданство.

За разглеждане чакат 56 хиляди молби на такива българи. Според министъра на българите в чужбина промените ще ускоряват процеса и ще ликвидират корупцията. Тарифата за ускорено получаване на български паспорт била между 5 и 10 хиляди евро. „Сега, когато човек знае, че в рамките на една година знае, че ще чуе „да“ или „не“ на молбата си – силно се съмнявам, че някой ще се бръкне да плаща толкова пари на някой корумпиран чиновник“, коментира министър Димитров.

В последната си медийна изява Божидар Димитров се разгневи на фалшивата новина за това, че Бойко Борисов си е купил остров в Егейско море. Ето какво написа историкът на страницата си “Фейсбук”:

Съобщение от лидера на партия Кубрат- Божидар Димитров (само за хейтъри и тролове).

Някои медии съобщиха, че Бойко Борисов си е купил остров в Егейско море. За съжаление не съобщават кой е острова и не мога да го сравня с моите острови. Аз също имам три острова, които се намират в един от заливите на континента Антрактида. Имам ги от 2010 година, дори платих залива да се казва на мое име. Верен на дълга си към родината, не смятам да задържа островите за себе си и да строя там ваканционни селища. Единият смятам да подаря на министъра на отбраната, за да построи моя приятел Красимир Каракачанов, Военноморска база, за да има къде да укриваме българския флот в Индийския, Атлантическия и Тихоокеанския океан. Втория ще подаря на министъра на правосъдието, да построи затвор за особено опасни престъпници. Нека да бягат от него, (ако могат).
Третия ще подаря на република Северна Македония. Срамота е техния мореплавател Драган Охридски, е открил Южна Америка, прикривайки се под името Алонсо де Охеда.