Ще има ли лято през юли? Отговаря метеоролог

Природните бедствия, които връхлетяха страната в края на юни, приключват, коментира.Анастасия Стойчева от Института по метеорология и хидрология в студиото на „Събуди се”.

„Тези четири дни от вторник до петък ни се сториха, че обърнаха лятото, но действително това не променя факта, че то е дошло. Вече имахме високи температури през първата половина на юни”, каза тя.

Анастасия Стойчева обясни, че лошото време последните дни се дължи на средиземноморския циклон, който дълго време преминаваше през Балканите.

“Това е бавно подвижен средиземноморски циклон, който винаги носи значителни валежи. Такава сериозна обстановка в началото на лятото няма начин да не доведе до такива проблеми. Не, че не се е случвало, но е сравнително рядко явление. Циклонът обхваща не само Балканите. Дълго време ще оставя отпечатък върху края на юни”, каза метеороложката.

„Ще си починем от тези валежи. Не, че няма да има валежи, но нищо подобно на това, което ни се случи”, увери тя.

Метеорологът припомни, че през юни миналата година е имало застудяване, по-съществено, отколкото този юни – средните температури за страната през 1917 около 9 и около 18 юни са били по-ниски, на Мусала са измерени минусови температури и валя сняг, в София – средните температури са били 13 градуса.

През юли няма да имаме екстремни температури – 40 – 44 градуса, каквито са измервани други години, но в края на месеца ще има температури над 35 градуса, на места ще стигнат 39 градуса.

Краткотрайни превалявания ще има през първата половина на юли.