US-учени преобърнаха науката с това доказателство за човешкия живот!

Наблюдения върху най-възрастните жители на Италия разкриват, че вероятността те да умрат започва да намалява, когато те достигат пределната възраст от 105 години.

Това показва, че предел на живота всъщност не съществува. До този извод стигат учени, които са публикували и статия по темата в списание Science.

“Съгласно всичко, което сме учили и наблюдавали досега шансовете човек да умре се увеличават с неговата възраст и влошаване на здравословното му състояние. Установихме, обаче, че това рязко спира, когато човек стане на 105 години. Възрастните италианци, които наблюдавахме, умираха еднакво често и на 105 и на 110 годинии. Тази идея за “полето на смъртността” в миналото предизвика много критики, но доказахме, че е вярна”, твърди Кенет Уохтър от калифорнийския университет в Бъркли.

Типичната продължителност на човешкия живот никога не е била постоянна константа. До раждането на цивилизацията тя е траела 20-30 години, а след това с развитието на науката и медицината започва неизменно да расте. Днес в повечето страни по света хората живеят повече от 60 години, а в Япония и други развити държави с висок клас на живот и първокласна медицина – повече от 80 години.

От друга страна за много живи същества има някаква максимална възраст, определена от т. нар. закон на Гомпертц. След нейното достигане по-голямата част от животните умира от старост, а при останалите шансовете да умрат още следващата година започват да растат експоненциално.

През последните години учените активно спорят за това характерно ли е това и за човека. През октомври 2016 година американски изследователи доказват, че ппри хората тази максимална възраст може би е 100-115 години, което е доста скромно, ако се вземат, например, някои библейски персонажи.

Уохтър и колегите му се усъмнили в тези изводи поради простата причина, че авторите на научната публикация използвали данни, събрани по време на допитване до най-възрастните хора, много от които, както предположили учените, са били склонни да завишават или занижават възрастта си. Като се вземе предвид това и неголемия брой разпитани дълголетници, статистиката вече се променя.

Затова и екипът на Уохтър тръгва по друг път – те използвали данни, събирани от социалните служби на Италия сред най-възрастните жители на страната от 2009 до 2015 година. Биологичната възраст на всички тях била проверявана и по документи от архивите на държавните ведомства в Италия.

Оказва се, че преди три години в Италия са живели почти четири хиляди души, по-възрастни от 105 години. Повечето от тях били жени и само 463 – мъже.

Наблюдавайки колко често умирали дълголетниците, учените с удивление установили, че шансовете те да не доживеят до следващата година оставали еднакви – примерно 45-50%, но това ставало само, ако вече са достигнали онзи предел от 105 години.

А това от своя страна означавало, че законът на Гомпертц не важи при хората. Иначе вероятността за смърт на тези столетници би продължавала да расте, а не да спре на онзи пределен момент от 105 години. С други думи – предел на живота не съществува.

Не всички учени са съгласни с тези изводи. Брендън Мълхоланд смята, че дори данните на Уохтър и неговите колеги да са верни, това не означава обезателно, че хората могат да живеят неограничено дълго. В този случай пределът на живота би бил значително по-голям от тези гранични 105 години, както показвали първоначалните изчисления.