Катаджиите масово спипват неграмотни шофьори с…

Зачестяват случаите, в които при проверки шофьори представят книжки, издадени в Кипър и Белгия, съобщиха пътни полицаи от Сливен.

Едно от обясненията е, че напливът за книжки от тези две страни в ЕС се дължи на факта, че там не се изисква някакъв минимален образователен ценз за бъдещите водачи.

В нашата страна законът изрично поставя праг пред кандидат-шофьорите да имат завършено поне основно образование.

“Става дума за лица, които са пребивавали в посочените държави и са се явили на курсове там. Тъй като документите са издадени от страни в ЕС, като се върнат, ги подменят без никакви пречки с български свидетелства за управление”, коментираха още служители на реда, цитирани от “Труд“.

Кандидатите с основно образование, които се явявали на тестовете за книжка в Сливен, умеели да четат и да пишат, но им липсвала функционална грамотност. В редица случаи не можели да свържат въпросите в теста с отговорите, защото нямали елементарни познания.

Със сигурност неграмотни граждани няма как да станат шофьори с професионална категория заради по-ситната цедка при обучението и изпитите им, казаха от автомобилната администрация.

“От 2016 г. сме оборудвали специализирана стая, в която тестовете бяха качени на таблети. Правят се и снимки на кандидатите”, обясниха те. Имало е само два, и то – неуспешни опита, за измама на изпитващите.

В първия случай кандидатът се явил с фалшива лична карта, а във втория – в копчето на ризата на кандидата била монтирана миниатюрна камера.