Ген. Кирчо Киров с плашещо предупреждение: Ще станем свидетели на опити за промяна на световното статукво

Предстои да бъдем свидетели на опити за промяна на световното статукво. Тя ще бъде в посока развитие на свят с няколко центъра, а не както е в момента – с един доминантен център с връх САЩ. Това коментира ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002 – 2012 г., цитиран от Фокус.

„Аз мисля, че светът вече е далеч по-различен и основополагащите принципи на устройство му, които бяха поставени в Ялта, като че ли са на път да изживеят своето значение, особено при променената политика на САЩ.

С новите обстоятелства вече липсва един от факторите в Ялтенското споразумение – Съветският съюз, който се разпадна през 1991 г. и Русия едва ли е в състояние докрай да поеме цялата тежест на плещите си и всички отговорности, които носеше онази държава.

Русия, така или иначе, полага усилия да се превърне в един от центровете на новите концентрични кръгове и във всички случаи нейната роля и влияние ще продължат да нарастват. Това е видимо от политиката на президента Владимир Путин“, обясни ген. Кирчо Киров.

Той каза, че като председател на съвета на ЕС България не е поставила на дневен ред за обсъждане цялостното споразумение ПЕСКО, въпреки че участва в три от програмите по това споразумение, а това е показател, че държавата ни няма изработена сериозна политика в секторите на отбраната и сигурността, с държавни концепции за своето място.