Туристите в Гърция пропищяха от циганки, заради тях накараха почиващите да…

Джебчиите в Гърция, голяма част от които български гражданки уплашиха туристите, като туристическите агенции предупреждават да не носят пари в брой, докато се движат в центъра на гръцката столица и да бъдат внимателни. Това стана ясно от изявление на Председателя на Търговската асоциация в Атина, Ставрос Кафунис, съобщава в. Труд.

„Туристическият сезон е вече в разгара и ние като търговска организация се опитваме да достигнем до тази аудитория. Един от начините е да се гарантира безопасност на пазара. До нас обаче достигат жалби, че туристите получават указания да се движат в центъра на гръцката столица, без портфейли или банкови карти, тъй като може да станат жертви на кражба. Това възпрепятства туристическия пазар“, заяви Ставрос Кафунис.

Престъпността в гръцката столица е висока, кражбата е ежедневен феномен и търговците са загрижени от факта, че туристите отиват на търговски улици без пари или карти за пазаруване, заради инструкциите, които получават да се движат без пари.

Припомняме, че миналата седмица полицията в Атина задържа 30 души, мнозинството циганки от България за джебчийства в столицата на Гърция. Начело на групата стои българин, който не е заловен. Издирват се и още 21 лица. Бандата е действала на оживени места в Атина, включително на Акропола, а членовете й се представяли за туристи, които търсели помощ от своите жертви да ги упътят по карта, като отвличали вниманието им, така че техни съучастници да пребъркат джобовете им.

В същото време според проучване, проведено от Института за гръцкия туризъм стана ясно, че Балканите генерират 14% от туристическия поток в Гърция. Шестте най-големи туристически  пазари по суша за Гърция, са Сърбия, Румъния, България, Турция, Албания и Бившата югославска република Македония, както и Полша. Тези седем страни са допринесли за 13,8% от приходите от туризъм през 2017 г., показва проучването.