Внимание, шофьори: Задължително трябва да знаете тази информация, ако полицай с дрегер ви спре и поиска от вас…

В случай, че шофьор има отчетен над 0,5 алкохол на нормалния дрегер, могат да поискат да ползват кръвен тест или стационарен дрегер. Стационарният дрегер повтаря кръвната проба, т.е е точен. Това заяви представителят на Асоциацията на пострадалите от катастрофи Любка Маринова в сутрешния блок на БНТ.

“Шофьорът или полицаят може да поискат такава проба при следните ситуации – пробата е некачествена или невалидна, когато физическото състояние на шофьора не позволява тест със сегашния дрегер, когато човекът не приема цифрите на нормалния дрегер или когато имат проблем със съсирването на кръвта”, разкри Маринова.

“Новите уреди вече са във всички области като промените са от 1 юли. Новият дрегер засича и наркотици, Напоследък се случва така, че дрогираните шофьори са повече от пияните. Между 3-5 % са тежките катастрофи, през изминалата година, причинени от пияни шофьори”, каза още тя.

“Полицаят, който ви е спрял не е същият човек, който ви извършва пробата със стационарния дрегер. Измерва се два пъти, като накрая се смята средно аритметично”.