Огромни забрани за домашни ремонти в София! Ето само кога е разрешено да пробиваме и къртим!

Нова наредба за обществения ред ще регулира шума в София. Очаква се текстът да бъде гласуван до края на месеца от Столичния общински съвет. С наредбата се забраняват шумните строително-монтажни работи от 22:00 ч. вечерта до 8:00 ч. сутринта и от 14:00 до 16:00 ч.

Подобни дейности се допускат през уикенда, но само в регламентираните часове и след разрешение от съответния районен кмет, съобщава Новините.

Същата забрана се въвежда и за домашни ремонти, като в почивните дни те ще може да се правят само с разрешението на съседите. Глобата за неспазване на часовете, разрешени за строителни дейности, е 100 – 200 лв. за физическо лице и 200 – 400 лв. имуществена санкция за юридическо лице.

При рецидив, сумата нараства до 200 – 400 лв. Тези забрани не касаят ремонтните дейности, възложени и извършвани от Столична община като булевардите и метрото.

В новата наредба, която предстои да бъде гласувана, е описано и ползването на заря, фойерверки и друга пиротехника. Това може да става само до 22:00ч. Изключение е на Нова година, когато се допуска заря до 01:00ч.

Скейтбордистите пък вече ще трябва да карат само по рампите, а районните кметове ще предлагат местата в София, където да се разполагат улични музиканти, които обаче няма да имат право да ползват усилватели и тонколони.

Забраната за алкохола в общинските паркове и градинки в крайна сметка отпадна от проекта, след като софиянци бяха категорични, че това не е нито законосъобразно, нито целесъобразно, а и най-вече е ненормално да се забрани дори пиенето на бира в парковете.

„Новата наредба ще реши част от проблемите на столичани, но не всички и не веднага. Въпреки това е стъпка напред, а нормативният документ може да бъде допълван, коригиран и актуализиран по всяко време в зависимост от проблемите и необходимостите на гражданите“, коментира общинският съветник от „Политическа група 5“ инж. Симеон Славчев, който е един от членовете на работната група, която изготви проекто наредбата.