Показаха първите кадри от болницата с момчетата, спасени от пещерата в Тайланд ВИДЕО

Момчетата от младежкия футболен отбор “Дивите глигани”, които прекараха над 2 седмици в пещера в Тайланд и бяха спасени при сложна операция, са в болница в добро състояние. Това показват първите кадри с тях, публикувани от отдела за връзки с обществеността на тайландското правителство.

Кадрите показват няколко от момчетата с маски. Спасените младежи, никой от които не е на възраст над 17 г., бяха поставени под карантина заради риск от инфекции.

Междувременно тайландските власти потвърдиха, че се е наложило да им бъдат дадени силни успокоителни по време на рискованата операция, включваща много подводни участъци и тесни процепи в пещерата Там Луанг, информира dnevnik.bg. Първоначално премиерът на Тайланд отхвърляше тази информация, като твърдеше, че са били ползвани медикаменти, давани и на войници, каквито и самият той е взимал.

Всяко от децата е било свързано с двама гмуркачи, за да бъдат преминати потопените от дъждовете части от пещерата, а за сухите е било поставяно на носилка. Нивото на водата и липсата на провизии бяха сред проблемите пред спасителния екип, а днес бе съобщено, че кислородът в пещерата е намалявал и това също е наложило ускоряване на операцията.

И в неделя, когато започна операцията, и в понеделник бяха спасени по четири от момчетата, а в последния ден – последните 4 заедно с 25-годишния треньор, с когото бяха влезли в пещерата, преди проливни дъждове да ги принудят да се скрият във вътрешността ѝ.