Решават окончателно съдбата на убиеца на доцента от Пловдив

Обвиненият в убийството на доцент Стефан Нейков – Илия Стоичков иска по-лека мярка. Днес магистратите от пловдивския Апелативен съд ще решат окончателно съдбата на младия мъж.

На предишното заседание в Окръжен съд, съдиите наложиха най-тежката мярка спрямо Илия – „задържане под стража”. По време на делото,  в съдебната зала станаха ясни кошмарни подробности за смъртта на доцента.

Бившият преподавател е бил жестоко пребит и изтезаван сексуално. Аутопсията е установила множество наранявания по главата, кръвоизливи, счупени ребра, разкъсани вътрешности и разкъсване на аналния отвор. “Убиецът е вкарал бухалката в него” описа зловещата сцена прокурорът по делото Георги Пенев.

Освен, че е пребит до смърт, трупът на Нейков е бил и ограбен. Стоичков е откъснал от врата му златен синджир, който е оставил в заложна къща в Стамболийски.

Мотивът за убийството е ревност, тъй като съпругът разбрал за връзка на съпругата си с пенсионирания преподавател.

Тя се записала да учи в Аграрния университет още през 2005 година, но по различни причини многократно прекъсвала и не успявала да завърши висшето си образование.

Нейков обещал да й помогне да се дипломира, но в замяна на това поискал някои услуги. Според обвинението доцентът е поискал и пари, за да помогне.

Илия Стоичков може да получи от 10 до 20 години лишаване от свобода.