Начало Новините днес София с нови правила за шум. Комшии, внимавайте 

София с нови правила за шум. Комшии, внимавайте 

Акцентите в новите наредби са за шума в столицата. Домашните дейности като ремонт, тържество или свирене на инструмент ще се допускат от 8 до 14 часа и от 16 до 22 часа.

Празничните дни промените са с един час надолу – или до 13 часа и до 21 часа. Тези правила важат и за строителството в близост до сграда и по нея. Строежите с непрекъсваем цикъл, като леене на основи, ще се провеждат, но пък те са за кратки срокове. Това заяви председателят на постоянната комисия по обществен ред и сигурност Иван Илиев в сутрешния блок на БНТ.

“Ако хората желаят да се ремонтира или да се прави тържество през уикендите, то трябва да имат изричното съгласие на съседите си”, каза още той.

“Провеждането на масови мероприятия ще бъде регламентирано – от 8:00 до 21:00 часа. На нова година фойерверките са разрешени до 1 часа. Забранява се вдигането на шум на обществени места от 22:00 до 08:00 часа сутринта”, разкри Иван Илиев.

“Забранено ще бъде извършването на каскади с ролери, скейтборд и велосипеди извън обозначените за това места. Каране на бодове не се забранява, има отношение за това да не се използват обществените статуи за каскади. Има паркове с рампи, в които те могат да се правят”, коментира Илиев.

“Отпада забраната за употреба на алкохол в парковете. Ще бъдат санкционирани хората нарушават обществения ред и вандалстват”, завърши председателят на постоянната комисия по обществен ред и сигурност.