11 нови милиардери през тази година, един от тях е българин 

Има един елитен клуб, пълен с предприемачи и инвеститори от най-различни страни и индустрии. За да сте член на този клуб, има едно-единствено изискване – да имате най-малко 1 млрд. долара.

Милиардерите по света се наблюдават от специални индекси и класации, като тези, подготвяни от финансовите издания Bloombеrg и Forbes. Класациите вземат предвид нетното състояние на богатите хора по света, като бият аларма всеки път, когато към елитния милиардерски клуб се присъедини нов член.

През последните 4 години технологичната индустрия доминира списъка с най-богати хора на планетата. Челната тройка е съставена от Джеф Безос, Бил Гейтс и Марк Закърбърг, които към юли тази година това са трите най-богати личности в света.

Тези представители на технологичната индустрия се намират в топ 10 на подреждането за милиардери от години насам.

Годината обаче е 2018 и на милиардерската сцена излизат нови успешни примери от технологичната индустрия, като един от тях е българин.

Така от началото на тази година светът може да се похвали с нови 11 милиардери, предава Bloomberg, позовавайки се на собствения си индекс за богати хора, цитиран от Business Insider.

Представяме ви 11 технологични милиардера, които попадат за първи път в елитния клуб през тази година:

Араш Фирдоси

32-годишният съосновател на услугата за споделяне на файлове Dropbox Inc увеличи нетното си състояние до 1.1 млн. долара през март тази година, след като компанията реализира успешно IPO на борсата в Ню Йорк.

Даниел Ек

Съоснователят и изпълнителен директор на шведската платформа за стрийминг на музика Spotify Даниел Ек увеличи състоянието си до 2.4 млрд. долара през тази година, след като компанията се листна на борсата в Ню Йорк през април.

Бини Бансал

Бини Бансал е съосновател и изпълнителен директор на онлайн магазина Flipkart. Той добави към личното си богатство около 1 млрд. долара, след като през май щатският гигант в търговията на дребно Walmart придоби 77% от неговата компанията. Това постави оценка на Fipkart от 21 млрд. долара, която вкара съоснователя си в елитния клуб на милиардерите.

Сачин Бансал

Сачин Бансал е другият съосновател на Flipkart. Въпреки еднаквите имена, той няма роднинска връзка с Бини Бансал. За разлика от Бини, Сачин продаде целия си дял в Flipkart на Walmart, което му донесе около 1 млрд. долара. Двамата съоснователи са притежавали по около 5% от бизнеса си преди сделката с Walmart.

Владимир Тенев и Байджу Бат

Българинът Владимир Тенев и неговият партньор Байджу Бат са основатели на платформата за търговия Robinhood Markets, която позволява на инвеститорите в САЩ да влагат, както в ценни книжа, така и в криптовалути, без да плащат комисионна за всяка трансакция.

След поредния рунд за набиране на инвестиции, бизнесът на двамата младежи постигна оценка от около 6 млрд. долара. За сравнение, само година по-рано оценката на Robinhood бе в размер на 1.3 млрд. долара.

33-годипният Бат и 31-годишният Тенев притежават заедно около 1/3 от компанията си или с други думи – двамата имат състояние от по 1 млрд. долара, по данни на EquityZen, цитирани от Bloomberg. Това е съвсем достатъчно те да са сред най-новите членове на клуба на богатите.

Павел Баудис

Чешкият гражданин Павел Баудис е съосновател на компанията за киберсигурност Avast. През май тази година Avast реализира успешно IPO на борсата в Лондон, превръщайки се в най-голямото първично предлагане на акции от технолична компания в историята на лондонския капиталов пазар.

В резултат на листването, компанията постигна пазарна капитализация от 3.1 млрд. долара. Така Баудис се превърна в милиардер благодарение на продадени от него акции и запазен дял от 27% в компанията.

Том Престън-Вернер, Крис Ванщрат и Пи Джей Хайет

Тримата са основатели на платформата за софтуерни разработчици GitHub, която бе придобива от Microsoft през юни тази година. Сделката за 7.5 млрд. долара бе реализирана изцяло чрез прехвърляне на акции, като тримата съоснователи на GitHub получиха половината от общо 73.8 млн. акции на Microsoft.

По този начин тройката стана един един най-големите акционери в производителя на Windows и чисто нова част от клуба на милиардерите.

Арно Шуйф

50-годишният съосновател и главен технически директор на холандската компания за платежни услуги Adyen влезе в клуба на милиардерите през тази година. Комапнията предприе IPO през юни, като Шуйф запази дял от 6.4% в нея, което се равнява на над 1 млрд. долара.