Попитаха климатолога Георги Рачев кога ще спре да вали това лято, ето какво отговори той черно на бяло 

“Като цяло ни очаква доста по-стабилно време през идните дни. Това заяви пред “Телеграф” топклиматологът доц. Георги Рачев запитан кога най-сетне дъждът ще спре.

“В петък и събота все още ще превалява, макар и все по-слабо. Това ще бъдат вече типични летни валежи – в следобедните часове за кратко време. От понеделник ни очаква ново лабилизиране на атмосферата, защото оставаме в зоната на една циклонална област до към 25 юли”, заяви Рачев.

“Преваляванията ще продължат, но в Западна България и планинските места, докато в източната част и най-вече по морето хората ще се радват на изключително много слънце. Такова, каквото трябва да бъде през юли”, добави той.

“Има и нещо, което е много важно за всички отпускари – тежи относително ниски температури, които за София средно бяха 18-19 градуса, няма да се повторят. Ще бъде топло, но малко влажно, защото цялата България е окъпана във вода”, завърши климатологът.

На въпрос “А какъв ще бъде август?”, експертът отговаря така:
“Очертава се един нормален месец със средни температури около 22-25 градуса. “Закачката” ще бъде във валежите. В Западна България те ще бъдат от 10 до 20 процента над нормата за месеца, докато на изток ще бъдат под нея. Но по принцип август е от месеците с най-малко валежи.